Aamiaispizza pekonilla

Kaupallisessa yhteistyössä HK:n kanssa

Kaksi asiaa, jotka kieppuvat mielessäni tuon tuosta: pekoni ja pizza. Välillä niitä on vaan saatava. Ja silloin kun mokomat ovat mielessä yhtäaikaa, on aamiaispizza pekonilla luottoratkaisuni. Sitä paitsi, onhan se nyt ihan hullun ihanaa syödä aamupalaksi pizzaa. Tämän pekonipizza on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä HK:n kanssa.

Aamiaispizza kuulostaa hullummalta kuin se onkaan. Onhan nyt kuitenkin kyse vain vastapaistetusta, pitkään kohotetusta taikinasta tehdystä leivästä, tomaatista, kananmunista ja yrteistä. Ja siitä pekonista – kenenpä aamupalaunelmaan se ei kuuluisi. Juustoa pizzaan voi lisätä, mutta välttämätöntä se ei ole.

Kun taikinan laittaa kohoamaan illalla ja tomaattikastikkeen keittää myös jääkaappiin valmiiksi, valmistuu aamiaispizza itse asiassa paljon luultua helpommin ja nopeammin. Taikina painellaan yhdeksi isoksi tai kahdeksi tai kolmeksi pienemmäksi pizzapohjaksi, päälle levitetään tomaattikastike, muutama pekonisiivu ja kananmuna tai kaksi. Iisiä! Ja aivan kreisin hyvää.

Pekonipaistuu pizzapohjan päällä ihanan rapeaksi. Se kannattaa laittaa pizzaan vähän muka huolettoman aaltoilevasti, jotta mahdollisimman isosta osasta pekonia tulee superrapeaa. Eikä ulkonäköä voi aliarvioida: pizzan päällä pehmeästi mutkitteleva pekoni aiheuttaa välittömän tarpeen saada pekonipizzaa  h e t i. Paitsi kiireettömällä viikonlopun aamiaisella myös brunssilla täytetty tuore leipä aka pizza on loistavaa tarjottavaa. Ja tämä pizza toimii todella hyvin myös jäähtyneenä vaikka piknikillä.

Tänä vuonna HK Amerikan pekoni täyttää muuten 40 vuotta, aika huimaa! Perinteisen HK Amerikan pekoni originalin lisäksi nykyisin on tarjolla muitakin pekoneja: tuttu Amerikan pekoni lastuina, Englannin aamiaispekoni, joka on brittityyliin leikattu hieman paksummaksi sekä Italian pekoni, jonka esikuvana on italialainen pancetta. Aamiaispizzaan sopii parhaiten nyt käyttämäni Amerikan pekonin lisäksi lastut sekä Italian pekoni.

HK pekonin kotisivuilla on vaikka kuinka paljon pekonireseptejä. Minulla on ollut pitkään mielessä tehdä pekonifudgea, se täytyy testata pian. Ja jos sinulla on mielessä joku pekoniresepti, osallistu pekonireseptikilpailuun. Palkintona on 1000 euron arvoinen matkalahjakortti Amerikkaan.

Resepti

Aamiaispizza pekonilla

4–6 annosta

pohja

3 dl vettä

2 tl kuivahiivaa

1 tl suolaa

noin 6 dl pizzajauhoja tai tavallisia vehnäjauhoja

tomaattikastike

400 g tomaattimurskaa

1 pieni valkosipulinkynsi

1–2 tl sokeria 

1 rkl punaviinietikkaa tai balsamiviinietikkaa

1/2 t suolaa

1 rkl oliiviöljyä

lisäksi

170 g (1 pkt) HK Amerikan pekonia

2–3 kananmunaa

kirsikkatomaatteja
tuoretta basilikaa

Tee ensin taikina. Sekoita veteen kuivahiiva ja suola. Lisää vehnäjauhoja vähitellen samalla vaivaten. Vaivaa kunnes taikinaan on muodostunut vahva sitko (noin 20 minuuttia). Taikinan tulee olla pehmeää ja Kimmoisaa. Laita taikina kohoamaan jääkaappiin yön yli. Voit myös kohottaa taikinan huoneenlämmössä (noin 2 tuntia).

Hienonna valkosipuli ja mittaa kaikki tomaattikastikkeen ainekset kattilaan. Kiehuta pienellä lämmöllä puolisen tuntia. Soseuta halutessasi sauvasekoittimella aivan tasaiseksi.

Kuumenna uuni 250 asteeseen. Rapeimman pohjan saat, jos sinulla on käytössäsi pizzakivi. Kuumenna pizzakivi kiven käyttöohjeiden mukaan. Voit myös laittaa uunipellin kuumenemaan uuniin.

Painele taikinasta ilmat pois ja anna sen levätä vielä noin 10 minuuttia, jotta se levittyy helpommin. Painele tai kaulitse taikina 1–3 pizzapohjaksi. Levitä päälle tomaattikastiketta, pekonisiivuja sekä 1–2 kananmunaa per pizza. Paista uunista riippuen noin 10–15 minuuttia eli kunnes reunat ovat saaneet reilusti väriä ja pekoni on rapeaa. Tarjoile tuoreiden kirsikkatomaattien ja tuoreen basilikan kanssa.

Kaupallisessa yhteistyössä HK:n kanssa