Islantilaiset hodarit

torstai 5. huhtikuuta 2018


Täytetty leipä on mainio maailmankansalainen: Se viihtyy aamupalapöydässä mutta ei vierasta katuruokakojuja eikä rentoja juhliakaan. Se kulkee kätevästi kourassa ja kääriytyy tarvittaessa kotipakettiin. Ja mikä parasta, se muuntautuu sulavasti monenlaiseen ruokakulttuuriin – tällä kertaa hodarit täytetään islantilaisittain.
Haaveilen aidosta islantilaisesta hodarista jo toissasyksyisellä reissulla, mutta muut ruokahoukutukset veivät silloin voiton. Nyt lumen ja jään maan nakkisämpylät tulivat vastaan uudelleen, kun kuuntelin ihanan, Salamatkustaja-blogia kirjoittavan Satu Rämön vastikään ilmestynyttä Islantilainen kodinonni -kirjaa. Koukuttavasti kirjoitetussa kirjassa eletään viihdyttävästi islantilaista arkea, havainnoidaan tarkasti perhepoliittisia linjauksia ja käytäntöjä, ja sukelletaan saarelaisten tapaan elää perhe-elämää. Siellä täällä kirjassa vilahtaa myös islantilainen ruoka. Pässinkiveksiin tai maitokastikkeessa uiviin pottuihin en nyt ota kantaa, mutta hodarit kyllä kiinnostaa.

Islantilaiset syövät hodarinsa Satun mukaan aina näin: sämpylän väliin laitetaan nakin lisäksi sinappia, ketsuppia, sipulisilppua, kuivattua sipulia ja remoulade-kastiketta. Kuulosti just niin hyvälle kuin olikin. Kattaus on pöydässä hetkessä, jos sämpylät ostaa kaupasta. Remoulade kannattaa kyllä tehdä itse; se on helppo homma ja nostaa hodarit aivan uudelle tasolle.
ReseptiIslantilaiset hodarit

neljälle

remoulade-kastike
1 dl majoneesia
1/2 dl maustamatonta jogurttia tai kermaviiliä
1 tl Dijon-sinappia
2 rkl tomaattipyrettä
2–3 rkl cocktail-kurkkuja hienonnettuna
kourallinen hienonnettua lehtipersiljaa
suolaa
mustapippuria
ripaus sokeria

lisäksi
hodarisämpylöitä
nakkeja
kuivattua sipulirouhetta
hienonnettua sipulia (esim. salottisipuli)
ketsuppia
sinappia


Sekoita remouladen ainekset kulhossa ja anna maustua hetki. Grillaa tai höyrytä nakit. Hienonna sipuli pieneksi silpuksi. Laita muutkin lisukkeet tarjolle. Kokoa hodarit tai anna jokaiset tehdä se itse.

_____


Ei kommentteja

Sisällön tarjoaa Blogger.