Suklaamoussekakku browniepohjalla

perjantai 11. toukokuuta 2018




Kaltaiselleni ruoanrakastajalle ruokakauppa on vähän kuin kotikeittiön jatke. Se on paikka, jossa välillä käydään vain pikaisesti aivan kuten keittiössäkin. Välillä kauppaan raahaudutaan väsyneenä, joskus sinne mennään viipyilemään. Se, että lähellä on hyvä ruokakauppa, on minulle arjen luksusta. Siksi olin ihan superinnoissani, kun K-supermarket pyysi minua mukaan tähän kaupalliseen yhteistyöhön.





Meidän lähikauppa, kivenheiton päässä sijaitseva K-supermarket Toppila, on ihan loistava paikka. Palvelu on aina ensiluokkaista: Kauppiaspariskunta ja muu henkilökunta saavat asiakkaan tuntemaan itsensä tervetulleeksi, kotoiseksikin. Tervehdykset ja kiitokset kaikuvat, ja palvelutiskiltä mukaan saa asiantuntevia vinkkejä. Eikä ole mitenkään tavatonta, että hyllyjen välissä haahuilevalta asiakkaalta kysytään, mikä on hukassa tai miten voisi olla avuksi. Kaupassa on sellainen kyläkaupan tunnelma, vaikka ollaan muutaman kilometrin päässä Suomen viidenneksi suurimman kaupungin ytimestä.

Myös valikoima K-supermarket Toppilassa on erinomainen. Eihän tänne puoleen väliin Suomea kaikki uutuudet aivan kärkijoukoissa aina saavu, mutta laaja – ja koko ajan elävä – tuotevalikoima on maakunnan ehdotonta kärkeä. Se, että palveluja ja valikoimaa parannetaan koko ajan, on minusta aina erityisen hyvän kaupan merkki. Se kertoo, että kauppiaat ja muu henkilökunta tekevät työtänsä intohimolla – tyytyväisyys kun on usein kehityksen päätepiste.




Teen kolmenlaisia visiittejä ruokakauppaan. Kaameimpia ovat ne, jolloin kauppaan ryntään sudennälkäisenä. Luultavasti silloin liikkunkin kuin nälkäinen susi: nopeasti, sivuilleen vilkuilematta ja saalista etsien. Useimmiten susi tulee kaupasta ulos sushin kanssa. Lähikaupan sushitiski on pelastanut nälkäkiukulta lukemattomat kerrat.

Sitten on niitä kaikkein tavallisimpia kauppareissuja: Kasaan kärryyn valmiiksi suunniteltujen ruokien raaka-aineet. Kuljen tehokkaasti hyllyltä toiselle ja napsin tarvittavat tuotteet kärryyn. Kunnes yhtäkkiä huomaan innostuvani jostain tuotteesta, ja luovuus lähtee heti keulimaan. Niin kävi nytkin. Bongasin suklaahyllyllä Pirkan parhaat -sarjaan kuuluvat suklaakonvehdit. Suolakiteillä viimeistellyt karamelli-kohvehdin tummalla belgialaisella suklaalla johti ajatusketjuun, jonka lopputuloksen näet kuvissa. Konvehdeista lähteneestä ketjureaktiosta syntyi suklaakakku, vaikka minun piti kyllä kokkailla jotain ihan muuta.





Mutta joskus on ihan hyvä vähän hypätä tutun laatikon ulkopuolelle. Samaa hyppyhommaa tehdään Ruokareviirin laajentajat -realitysarjassa, jonka toisessa jaksossa Aamulypsyn Perälä, jiilihamies, ravistelee vähän reviiriään ja grillaa jättirapuja ja kokonaista entrecotea. Jos sarja ei sinulle vielä tuttu, suosittelen kurkkaamaan. Ruokareviirin laajentajat -sarjan reseptiikka vaikuttaa myös tosi kiinnostavalta, ainakin jättirapuja maustevoilla aion kokeilla.

KILPAILU

Minun ruokareviirin sinä jo tunnetkin, ainakin jos olet seurannut Kokkipottilaa pidempään. Mutta kerro kommenttilootassa, millainen ruokareviiri sinulla on? Kokeiletko rohkeasti uusia makuja vai tykkäätkö laittaa tuttuja juttuja. Kommenttinsa viimeistään 18.5.2018 jättäneiden kesken arvotaan 50 euron arvoinen K-ryhmän lahjakortti.





Suklaakakusta tuli muuten ihan mielettömän hyvää. Jos kakkuhommat onkin minulla vähän reviirin rajoilla kulkemista, koristelussa menin tutulla kaavalla – jos niitä idean alkulähteenä toimineita konvehteja ei siis lasketa. Kasa marjoja saa kaikki kakut näyttämäään  a i n a  hyvältä.




RESEPTI




Suklaamoussekakku brownie-pohjalla

noin kahdeksalle

pohja
50 g voita
75 g tummaa suklaata
1 kananmuna
1 dl sokeria
1/4 tl suolaa
3/4 dl vehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta
1 rkl tummaa kaakaojauhetta

suklaamousse
2 dl kuohu- tai vispikermaa
250 g mascarpone-juustoa
1 dl sokeria
2 kananmunan valkuaista
200 g tummaa suklaata

koristeeksi
suklaakohvehteja
marjoja


Kuumenna uuni 175 asteeseen. Valmista pohja. Sulata voi kattilassa. Ota kattila hellalta ja sulata voisulassa suklaa. Lisää kananmuna ja sekoita voimakkaasti. Lisää sokeri ja suola sekä keskenään sekoitetut jauhot ja kaakaojauhe. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.

Pingota leivinpaperin irtopohjavuoan (20–22 cm) pohjan ja reunan väliin. Voitele tarvittaessa reunoja. Kaada taikina vuokaa ja paista 12–15 minuuttia. Jäähdytä.

Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi. Lisää mascarpone ja sekoita. Vatkaa valkuaiset puhtaassa kulhossa pehmeäksi vaahdoksi. Lisää sokeria vähitellen ja vatkaa kunnes vaahto on napakkaa. Yhdistä kerma-tuorejuustovaahtoon.

Sulata suklaa vesihauteessa ja kaada suklaa täytteen sekaan ja sekoita tasaiseksi. Kaada mousse pohjan päälle. Peitä kelmulla ja anna tekeytyä jääkaapissa vähintään neljä tuntia, mielellään yön yli.

_____


Ai millaisia ovat ne minun kolmannenlaiset kauppareissut? Riittääkö, jos kerron, että silloin joku henkilökunnasta usein kysyy hymyillen: Moi taas, mitäs vielä unohtui?


22 kommenttia

Annika kirjoitti...

Kokeilen kyllä mielelläni uusia juttuja, mutta oin tosi kausisyöjä. Syön kuukauden jotain tiettyä ja sit taas vaihdan 😄 Varpeannika@gmail.com

Kastehelmi kirjoitti...

Ulkosuomalaisena kokeilen aina kaikkia uutuuksia, kun tulen Suomen kotiin käymään. Ruokakaupat Suomessa ovat aivan parasta ja niissä viihdyn paremmin kuin vaatekaupoissa :)
lumikukka80@hotmail.com

Kaura kirjoitti...

Kokeilen mielelläni erilaisia mausteita ja uutuuksia mielenkiinnolla. Teen aina itse sosekeitot, salaatit yms. Puolivalmisteita en käytä enkä eineksiä lainkaan. Leivonnassa kokeilen ja testailen erilaisia marjoja, soseita, curdeja ja makuyhdistelmiä. :) Tällä hetkellä menossa sosekeittokausi. lamerinquecit@gmail.com

Anonyymi kirjoitti...

Tykkään kokeilla paljon uusia juttuja mutta toisaalta on myös niitä lempiruokia joita tulee tehtyä säännöllisesti aina uudestaan ja uudestaan. Kuitenkin täysin uusia respojakin tulee kokeiltua ainakin pari kertaa kuussa, niistä sitten jotkut jää useammin tehtäviksi ja jotkut vaan kertakokeiluksi. tikkuihminenn@gmail.com

Anonyymi kirjoitti...

Kokeilen mielelläni uusia juttuja. Monesti on sitä kautta löytynyt uusia suosikkeja, joita tulee tehtyä uudelleen.

Ansku
kotiaiti79@gmail.com

Arbane Blanc kirjoitti...

Kokeilen jatkuvasti kaikkea uutta; monesti keittokirjojen tai blogien kautta. Itse olen valitettavan huono keksimään uusi reseptejä :( Mutta ehkä joskus opin :) Toki sitten perusklassikot kiertää; spagettia jauhelihakastikkeella on vaan PAKKO joskus saada :D

seppanenelina@yahoo.com

Hannele kirjoitti...

Kausisyönti on tuttua täälläkin :) Tällä hetkellä paahdettu feta meinaa sujahtaa jokaiseen ruokaan. Kakkuun en sentään sitä laittanut.

Hannele kirjoitti...

Ruokakaupat on ihan parhaita, olen samaa mieltä! Ja niin kai se on, että ne ei-arkiset ruokakaupat on parhaita. Minä kun viihdyn ruokakaupoissa erityisen hyvin ulkomailla :)

Hannele kirjoitti...

Sosekeittokausi kuulostaa just hyvälle!

Hannele kirjoitti...

Lempiruoat, best! Minullakin on paljon reseptejä, joihin palaan jatkuvasti, vaikka luonkin mielellään uutta.

Hannele kirjoitti...

Mahtavaa! Uusien ruokien saaminen vakiruokien joukkoon on kyllä aina loistojuttu.

Hannele kirjoitti...

Olen tismalleen samaa mieltä! Spagetti bolognese on ihanaaaaaa!

Anneli Kaikkonen kirjoitti...

Tykkään kokeilla uusia ohjeita sekä itse myös vähän muunnella ohjeita varsinkin ruoanlaitossa. Myös leivonnassa olen fixannut hieman ohjeita.
anneli.kaikkonen@hotmail.com

Sohvi K kirjoitti...

Juuri työpaikan kahvipöytäkeskustelussa tuli esille, että monet valikoi K-kaupan palvelun ja hyvän valikoiman perusteella :) Tuota kyläkauppafiilistä vain arvostaa! Meillä kokeillaan usein kaikkea uutta Siksi tulee seurattua instassa ruoka-aiheisia päivityksiä ja selailtua ruokablogeja ahkeraan. Kaupasta tarttuu usein uutuuksia mukaan.

Hannele kirjoitti...

Reseptien muuntelu on parasta!

Hannele kirjoitti...

Kyläkauppafiilis on ihana!
Kiva kuulla, että luet ruokablogeja, jeee!

Eveliina Martiskainen kirjoitti...

Kokeilen kyllä paljon, mutta vielä voisi reviiriä laajentaa 👌

Anonyymi kirjoitti...

Herkullisen näköinen suklamousekakku, mutta kananmunaa. Allergisena saan vain ihailla noita herkkuja. Ois kiva jos joskus julkaistas vastaavaa herkkua ilman kananmunaa.

Anniina kirjoitti...

Tykkään kokeilla uusia ruokia. Viime vuonna kirjoitettiin 70 ruokalajia lapuile ja arvottiin aina seuraavan viikon ruoat. Se oli hauskaa ja helppoa ��

Anonyymi kirjoitti...

Minä en ole taloudessamme päävastuussa ruuanlaitosta mutta puolison innostuksen vuoksi pääsen nautiskelemaan hyvin laajasta reviiristä. Huomaan vuosien vieneen meitä lihasta kohti kalaisampaa ja kasvisvoittoisampaa ruokavaliota. Aasialaiset ja italialaiset maut ovat lähellä sydäntä. Kun on minun vuoroni laittaa ruokaa teen usein ruokaisia salaatteja tai pastaa. Blogimaailmasta olen tehnyt hyviä reseptilöytöjä. Kiitos kuuluu sinullekin!
humppalulla (at) gmail.com

Heli Maili kirjoitti...

Olin pitkälle aikuis iälle ruokanirso mutta olen kumonnut valtavasti ennakkoluuloja joten rohkeasti kokeilen uusia reseptejä vaikka arkena päässääntöisesti mennään tutuilla ja turvallisilla ohjeilla.
mailia.helille (at)gmail.com

Anonyymi kirjoitti...

Mielelläni kokeilisin kaikkea uutta mutta perhe tykkää pysyä saman padan äärellä.Kasvisruuat innostavat.

Sisällön tarjoaa Blogger.