Ranskalainen linssisalaatti
Mehevä linssisalaatti on loistava kesäruoka. Se on samaan aikaan täyttävä ja kevyt. Usein tällainen ranskalaistyyppinen linssisalaatti tehdään vihreistä Le puy-linsseistä, mutta melkein vielä parempaa linssisalaatista tulee, kun sen tekee mustista belugalinsseistä.
Sain arvostelukappaleen uudesta Salla Korpelan P niin kuin papu -kirjasta, joka on mainio tieto- ja reseptipaketti palkokasveista. Kirja on toiminut jo useaan otteeseen inspiraation lähteenä, vaikka aivan reseptien mukaan en olekaan edennyt. Nyt innostuin kirjan linssisalaatista, joskin lopulta menin aika lailla omia polkujani. Ja hei, en mennyt omia polkujani siksi, että kirjan resepti olisi ollut huono. Ei todellakaan, se vaikuttaa oikeinkin toimivalta. Mutta sellainen suhari minä olen, mahdottoman huono seuraamaan reseptiikkaa.
Söimme linssisalaattia makkarakimaran ja caesarsalaatin kanssa. Loput linssisalaatista söin sitten seuraavana päivänä lounaaksi vihersalaatin päällä. Isompana annoksena salaatti toimisi lounaana myös itsekseen
Resepti
Ranskalainen linssisalaatti
4–6 annosta
2 1/2 dl belugalinssejä
noin 5 dl vettä
1/2 tl suolaa
1–2 selleri vartta
1 porkkana
1 pieni sipuli
kastike
3 rkl ranskankermaa
1–2 rkl majoneesia (tai vastaava määrä enemmän ranskankermaa)
1 rkl kokojyvä dijon-sinappia
2–3 rkl sitruunamehua
kourallinen lehtipersiljaa hienonnettuna
suolaa
ripaus mustapippuria
Huuhtele linssit ja keitä niitä suolalla maustetussa vedessä noin 10 minuuttia. Lisää hienonnetut sellerin varret, porkkana ja sipuli. Keitä vielä toiset 10 minuuttia tai kunnes linssit ovat kypsiä. Jäähdytä.
Sekoita kastikeainekset linssien joukkoon. Maista ja säädä suola ja happamuuden tasapaino sopivaksi. Tarjoa esimerkiksi grilliruokien lisänä tai osana salaattipöytää.