| |

Yön yli -sämpylät

Yön yli -sämpylät on helpoin tapa tehdä sämpylöitä. Tällä reseptillä valmistat herkulliset sämpylät kuin sämpylämestari Sikke Sumari.

Yön yli -sämpylät valmistuvat helposti. Kuvassa sämpylät ovat pyöreässä korissa.

Yön yli -sämpylöissä on paljon seikkoja, joita rakastan: Taikinan pitkä kohotus yön yli kylmässä tekee sämpylöihin upean, hieman juurimaisen maun. Sämpylöiden tulee uunissa rapea kuori ja samalla sisus jää lempeän pehmeäksi – rapean kuoren ja mehevän sisuksen yhdistelmä lienee sämpylöiden ihanuuden salaisuus.

Kuumiin, vasta uunista nostettuihin sämpylöihin liittyy myös mehevä pala rakkaita lapsuusmuistoja. Äiti leipoi, ja leipoo edelleen, sämpylöitä aivan tuon tuosta, joten uunituoreiden sämpylöiden tuoksu ja tuntu saa aikaan hyvän olon hyrinää. Vähän voita päälle, vaikka sitä levittäessä jo tietää, että käsistä se voi on lopulta nuoltava.

Yön yli -sämpylät on helppo tehdä ja vaihtelua niihin saa esimerkiksi siemeniä vaihtelemalla. Voit varioida siemeniä ja jauhoja mielesi mukaan, mutta pidä suhteet suurin piirtein samoina, näin saat varmasti ihania sämpylöitä.

Muista, että voit tehdä sämpylätaikinan vaikka viikonloppua varten perjantai-iltana ja paistaa tuoreita sämpylöitä sekä lauantaina että sunnuntaina – ja vaikka vielä maanantainakin. Taikina säilyy jääkaapissa peiteltynä hyvin.

Muista myös nämä aamupala-herkut:

Yön yli -sämpylät valmistuvat helposti. Kuvassa sämpylät ovat pyöreässä korissa.

Yön yli -sämpylät

Yön yli -sämpylät on helpoin tapa tehdä sämpylöitä. Sämpylöistä tulee super herkullisia!
Esivalmistelu10 minutes
Kypsennys35 minutes

Raaka-aineet

  • 7 1/2 dl kylmää vettä
  • 25 g tuorehiivaa
  • 1 rkl suolaa
  • 1 1/2 dl ruisjauhoja
  • 2 dl spelttijauhoja tai esimerkiksi grahamjauhoja
  • 8 –10 dl vehnäjauhoja
  • kourallinen pellavan- tai auringonkukansiemeniä

Tee näin

  • Sekoita vesi, hiiva, suola kulhossa ja lisää ruisjauhot ja spelttijauhot.
  • Lisää vehnäjauhoja vähitellen, kunnes taikinassa on paksun puuron kaltainen koostumus. Varo tekemästä taikinasta liian paksua. Taikinaa ei tarvitse vaivata, reipashenkinen sekoitus riittää.
  • Laita taikina leivinpaperilla ja liinalla peitettynä kohoamaan yöksi jääkaappiin.
  • Kuumenna uuni 220 asteeseen. Tee sämpylät aamulla jääkaappikylmästä taikinasta nostamalla isolla lusikalla taikinapalloja leivinpaperin päälle pellille. Ripottele sämpylöiden päälle hieman jauhoja ja halutessasi siemeniä.
  • Paista kuumassa uuni 35 minuuttia. Pitkä paistoaika kuumassa uunissa tekevät sämpylöihin rapean pinnan.
  • Ota paistuneet sämpylät nopeasti pois pelliltä ritilän päälle. Älä peitä sämpylöitä leivinliinalla, jotta rapea kuori ei katoa.

Vinkit!

Jos et halua tehdä kaikkia sämpylöitä yhtä aikaa, säilytä taikina jääkaapissa ja paista sämpylöitä vaikka vähitellen. Taikina säilyy jääkaapissa useamman päivän.

Joko seuraat Kokkipottilaa Instagramissa? Tule mukaan!