Mehevä neljän kerroksen omenapiirakka

maanantai 3. syyskuuta 2018
Neljän kerroksen omenapiirakka on mehevä, omenainen, pehmeä ja hieman rapea. 
Täydellistä vaniljakastikkeen kanssa.



Samalla kun mielessä on aavistuksenomainen haikeus päästää kesästä irti, kirkuu sielu onnesta. Loppukesän ja alkusyksyn satokausi on niin huumaava, ettei perässä meinaa pysyä. Tuntuu, että kaikki herkut kypsyvät yhtä aikaa. Torit, metsät ja kaupat ovat täynnä vihanneksia, hedelmiä, marjoja ja sieniä, jotka ovat parhaimmillaan juuri nyt.

Omenoista olen tehnyt maailman ihaninta omenahilloa, joka valmistuu itsestään uunissa. Monta isoa kattilallista olen keittänyt soseeksi pakastimeen. Soseen muuten pakastan himppusen epäekologisesti mutta ah niin kätevästi: laitan sosetta minipieniin uudelleensuljettaviin pusseihin sen verran, että pussillinen riittää yhdelle tai kahdelle kerta-annokselle. Suuremmissa rasioissa pakastetuissa soseissa on se vaara, että ne puolet sulatetusta soseesta unohtuu rasiaan liian pitkäksi aikaa.

Ja tietysti ompuista pitää tehdä myös piirakkaa. Kysyin viikonloppuna Instagramissa, mikä on maailman paras omenapiirakka, ja sain ison nipun vastauksia. Kokosin tämän jutun loppuun muutamia minulle vinkattuja helmiä linkkeineen. Alla oleva resepti syntyi yhdistelemällä muutaman mielenkiintoisen reseptin parhaita puolia. Halusin piirakasta ehdottomasti mehevän ja pehmeän, hyvin omenaisen ja täyteläisen ripauksella rapeutta. Syntyi neljän kerroksen omenapiirakka, joka on yksi parhaista, joita olen koskaan syönyt. Sen maailmankaikkeuden parhaan omenapiirakan tai -kakun eli Antellin omenahyveen kohtalo ratkesi onneksi parhaalla mahdollisella tavalla, kun leipomotoimintansa lopettava Antell sopi omenahyveen valmistamisesta alkuperäisreseptillä kuopiolaisen Truben kanssa.



Resepti



Neljän kerroksen omenapiirakka

8–12 annosta

pohja

  • 2 kananmunaa
  • 1 1/2 dl sokeria
  • 75 g voita 
  • 1 dl maitoa 
  • 2 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta

täyte

  • 8–10 kotimaista omenaa
  • hieman kanelia
  • 150 g ranskankermaa
  • 1/2 dl sokeria
  • 1 kananmuna

päälle

  • 2 dl kaurahiutaleita
  • 75 g voita
  • 1/2 dl sokeria


  1. Vaahdota kananmunat ja sokeri. Lisää sulatettu voi ja maito. Sekoita joukkoon jauhot ja leivinjauhe. Levitä taikina noin puolikkaan pellin kokoiseen uunivuokaan (vuoraa vuoka leivinpaperilla).
  2. Lohko omenat ja poista niistä siemenkodat. Levitä omenalohkot taikinan päälle. Ripottele omenien päälle kanelia.
  3. Sekoita ranskankermaan sokeri ja kananmuna. Kaada seos omenalohkojen päälle.
  4. Sulata voi ja sekoita siihen kaurahiutaleet ja sokeri. Ripottele piirakan päälle.
  5. Paista 200-asteisessa uunissa (kiertoilmauunissa riittää 180 astetta) 25–30 minuuttia. Nauti vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa.

Ei kommentteja

Sisällön tarjoaa Blogger.