Punajuuririsotto

sunnuntai 9. syyskuuta 2018
Kaupallisessa yhteistyössä Maldonin kanssa

Täyteläiseen, ihanan valuvaan punajuuririsottoon tarvitaan vain muutama raaka-aine ja 
yksi helppo kikka, jolla rakenteesta saa täydellistä. 

Punajuuririsotto – helppo resepti ja onnistunut rakenne!


En melkein kestä tätä syyskesän ihanuutta, kun kaikki herkut – parsaa ja mansikoita lukuun ottamatta – ovat yhtä aikaa parhaimmillaan. Yksi syksyn suosikeistani on punajuuri, joka on makeimmillaan juuri nyt. Juureva, mehevä ja järjettömän monikäyttöinen juurikas tekee sitä paitsi kaikesta pinkkiä. Myös käsistä ja keittiöstä, mutta ei mennä nyt niihin. Katsokaa, miten hurmaavan väristä punajuuririsottokin on!

Helppo punajuuririsotto

Risotto on yksi niistä ruoista, jotka ovat luottoratsujani. Jos en keksi mitään, m i t ä ä n  ruokaa, teen risottoa. Ja itse asiassa teen risottoa hämmentävän usein. Ja syön risottoa vielä useammin, sillä käyn ihanan tiheästi ystäväni kanssa risottolounaalla kaupungilla. Olemme syöneet risottoa yhdessä niin paljon, että risottokeskustelumme kulkee aina samaa rataa: rakenne, happo ja suola. Se on sellainen risoton pyhä kolminaisuus, jonka on oltava kunnossa. Tosin useinkaan emme tarvitse enää paljon sanoja, sillä silmien ja pään liikkeille viestitään risoton rakenteen sekä suolan ja hapokkuuden sopivuus – jälkimmäisiä on muuten makuumme vain harvoin liikaa.

Parhaimmillaan risoton rakenne on valuvan löysää. Punajuuririsotto oli juuri sellaista, mutta kolmen minuutin kuvaushäsläys oli rakenteelle liikaa. Taas siis tuli todistettua, että risotto ei odota syöjää, syöjä odottaa risottoa. Happoa täytyy olla riittävästi, jotta makujen tasapaino on hyvä, ja siksi risottoon laitetaankin monesti valkoviiniä. Myös kuohuviini sopii risottoon hyvin. Ja ennen kaikkea: risotossa täytyy olla riittävästi suolaa. Ah, suola. Tuo elämän suola.

Helppo punajuuririsotto – näin onnistut!
Helppo ja täyteläinen punajuuririsotto

Laadukas suola on paitsi elämän suola myös sulostuttaja. Se korostaa raaka-aineiden makuja ja nostaa ne juuri sopivasti jalustalle jääden itse tärkeisiin taustajoukkoihin. Maldon on klassikkosuola, jota on valmistettu käsityönä 1880-luvulta saakka, ja jonka pyramidimaiset suolakiteet ovat ihanan ohuita ja rapeita. Oikeuksiinsa Maldon pääsee parhaiten pöytäsuolana ja ruoan viimeistelijänä, mutta toimii se mainiosti ruoanlaitossakin, kun suolakiteet murentaa sormissa ruokaan. Jo muutama suolahiutale riittää lisäämään ruokaan makua ja usein makujen tasapainoa.

Punajuuririsotto on hyvä esimerkki, jälleen kerran, yksinkertaisten asioiden ihanuudesta. Mutta silloin kun raaka-aineita on vähän, on niiden laatuun tärkeä kiinnittää huomiota. Risottoriisi (esim. arborio) hyvä kasvisliemi, loraus valkoviiniä sekä parmesaani ja hyvä suola ovat loistavan risoton lähtökohtana. Risottoa tehdessä kannattaa ajoittain muistaa sekoittaa risottoa todella voimakkaasti, jotta tärkkelys irtoaa riisistä ja rakenteesta tulee kermaisen oloinen. Joskus lisään risottoon lusikallisen kermaa tai ranskankermaa, punajuuren kanssa erityisesti jälkimmäinen toimii mainiosti.

Täyteläinen punajuuririsotto on helppo tehdä!
  Punajuuririsotto – näin onnistut!

ReseptiPunajuuririsotto

neljälle


 • 4 dl risottoriisiä 
 • 2–3 punajuurta (tuore)
 • 1 punasipuli
 • 3 rkl oliiviöljyä
 • 2 dl kuivaa valkoviiniä
 • noin 8 dl kasvislientä
 • kourallinen parmesaaniraastetta (tai pecorinoa)
 • Maldon-suolaa
 • (1–2 rkl ranskankermaa)
 • tarvittaessa tilkka cherry- tai punaviinietikkaa


 1. Kuori ja raasta punajuuret ja sipuli. 
 2. Kuullota raastetta oliiviöljyssä matalalla lämmöllä noin 10 minuuttia, jotta punajuuri kypsyy. Kuumenna kasvisliemi. 
 3. Lisää riisi ja pyörittele hetki. Lisää valkoviini, anna sen imeytyä riisiin.
 4. Lisää kuumaa kasvislientä kauhallinen kerrallaan risottoon. Sekoita. Muista sekoittaa välillä voimakkaasti, jotta saat risottoon hyvän rakenteen. Jatka kuuman kasvisliemen lisäämistä kauhallinen kerrallaan kunnes riisi oli liki kypsää. 
 5. Lisää parmesaani ja sekoita. Voit lisätä lientä, jos risotto vaikuttaa liian paksulta. 
 6. Mausta suolalla ja tarkista maku. Hapokuutta saat, kun huiskautat sekaan pienen tilkan cherry- tai punaviinietikkaa.

2 kommenttia

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Tuo väri on kyllä loistava!

Hannele kirjoitti...

Niin on! Kuvia käsitellessä olin vähän pulassa hehkuvan värin kanssa !! Sitä ei todellakaan tarvinnut ainakaan korostaa :D.

Sisällön tarjoaa Blogger.