Soffritto – salainen ase supermaukkaaseen arkiruokaan

sunnuntai 16. syyskuuta 2018
Kolme raaka-ainetta, haudutus ja ihmeitä tekevä makupohja on valmis. 
Soffritto on yksi italialaisen ruoan salainen ase, ja se kannattaa ottaa käyttöön!

Soffritto – salainen ase supermaukkaaseen arkiruokaan!

Ennen ajattelin, että soffritto sopii hitaisiin viikonloppukokkailuihin, kun pilkkomiseen ja hauduttamiseen on aikaa. Ja niin se tavallaan onkin, sillä aikaa makupohjan hauduttaminen vaatii. Mutta sitten keksin pakastaa soffrittoa annospusseissa. Taianomainen oivallus! Haudutan siis kerralla ison määrän kasvisseosta ja pakastan sen litteissä, nopeasti sulavissa annospusseissa. Ruokaa laittaessa heitän jäisen soffritto-kimpaleen pataan tai kattilaan, ja ladon muut ainekset perään. Soffritto on salainen aseeni supermaukkaaseen arkiruokaan.

Kun makupohja on valmiiksi haudutettu, ei varsinaisen ruoan välttämättä tarvitse hautua kovin pitkään. Pidempi hauduttaminen toki syventää makuja edelleen, mutta porkkanan, sellerin ja sipulin yhdistelmä on niin maukas ja sopivasti makea, että lyhyemmälläkin ruoan haudutuksella selviää.

Soffritto – salainen ase supermaukkaaseen arkiruokaan!

Miten soffritto tehdään?

Italialaisten mukaan paras kasvisten suhde soffritossa on kaksi osaa sipulia ja yksi osa varsiselleriä ja porkkanaa. Muistan summittaisen ohjenuoran parhaiten muistisäännöllä: aakkosjärjestys ja hätänumero. Eli porkkana, selleri, sipuli ja 112. Sotken tosin heti vähän pakkaa. Laitan nimittäin melkein aina kasvisraasteiden sekaan myös valkosipulia. Se sopii mainiosti kolmikon kylkeen ja antaa lempeää aromikkuutta ruokiin. Eikä kasvisten suhteella oikeasti ole mitään väliä. Laita sen verran kutakin kasvista, kun kaapissa sattuu olemaan. Sellerinvihaajienkaan ei kannata jättää sitä kokonaan pois, sillä varsiselleri muuttuu haudutettaessa pehmeäksi myös maultaan.

Useimmiten päädyn tekemään ison satsin soffrittoa silloin, kun jääkaapissa on varsiselleriä. Usein sitä tarvitsee ruokaan yhden tai kaksi vartta, ja loput nipusta jää helposti nahistumaan kaappiin. Eikä tässä haudukkeessa haittaa, vaikka kasvikset olisivatkin vähän nahistuneita. Raukeiksi ne haudutetaan joka tapauksessa.

Tee siis näin: hienonna porkkanaa, selleriä ja sipulia (sekä halutessasi valkosipulia) mahdollisimman pieneksi. Lorauta kattilaan reilusti oliiviöljyä ja hauduttele kasviksia matalalla lämmöllä kunnes kasvikset ovat täysin kypsiä. Määrästä riippuen aikaa kuluu puolesta tunnista ylöspäin. Jaa jäähtynyt soffritto pieniin annospusseihin ja pakasta. Käytä makupohjaa bolognesen, muiden kastikkeiden, keittojen tai patojen valmistuksessa.

Soffrittoa olen käyttänyt muiden muassa näihin ruokiin:

9 kommenttia

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Tätä pitää kyllä tehdä! Se on juuri tuo sellerinvarsipaketti, joka tuppaa nahistumaan. Olen joskus viitsiytynyt leikkaamaan kaikki ylijäämän puolen sentin siivuihin ja pakastanut pussissa. On sieltä sitten helppo kaapaista kourallinen raguun tai mihin nyt tarviikaan, mutta tämä setti on vielä parempi. Voisin ihan huomenna tehdä, kun pieni reissu lähestyy ja on porkkanaa ja on sipulia ja on sitä ja tätä, muttei varsiselleriä :D

Riitta kirjoitti...

Jep, soffritton pakastaminen valmiiksi kerta-annoksiksi on kaikkein paras keittiöniksi! Mä tosin pakastan vihannessilpun ihan raakana, mutta voisinkin ensi kerralla kypsentää valmiiksi asti.

Merja | Ripaus tryffeliä kirjoitti...

Loistava idea! Mulla pyörii usein mielessä aloittaa jonkin ruoan laitto soffrittolla, mutta laistan siitä arkena.

sauvajyvänen kirjoitti...

Aivan mahtava idea!!! Tätä on pakko tehdä, nyt on porkkanaa, sipulia ja selleriä ihan ylimäärin. Ihan hykertelen onnesta kun mietin kuinka helppoa arkikokkaaminen on sen jälkeen kun liemiä ja tätä on pakastimessa valmiina. Kiitos!

Hannele kirjoitti...

Sama täällä! Sellerinipusta se homma aina lähtee keriytymään.

Hannele kirjoitti...

Raakanakin pakastaminen on hyvä idea! Tässä tietty säästyy hauduttamisajan sitten ruokaa laittaessa.

Hannele kirjoitti...

Just niin! Sitä ei vaan tule tehtyä arkena. Homma tyssää usein, ainakin mulla, liian kovaan nälkään :).

Hannele kirjoitti...

Mahtavaa! Joka kerta kun otan soffrittoa pakastimesta, hykertelen ilosta.

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Tänään on just sopiva sää soffrittohommiin!

Sisällön tarjoaa Blogger.