Melanzane alla parmigiana eli italialainen munakoisovuoka

sunnuntai 14. lokakuuta 2018
Italialainen munakoisovuoka ei ole pikaruokaa mutta loistoruokaa se on. Mikään ei voita hitaasti kypsytetyn tomaattikastikkeen, paistetun munakoison ja kahden juuston yhdistelmää.

Melanzane alla parmigiana eli italialainen munakoisovuoka

Nyt loppukesästä – tai syksyksi kai lokakuuta on jo kutsuttava – minulla on ollut aivan mahdoton italialaisen ruoan himo. Risottoja, pastoja, kypsiä tomaatteja, tupsukaupalla basilikaa ja reiluja lorauksia ihanaa oliiviöljyä. Ja munakoisovuokaa, monta kertaa tätä täydellistä melanzane alla parmigianaa. Ajattelin, että kyllä tälle hulluudelle pian joku syy selviää. Ja selvisihän se. Ei tosin mennä vielä siihen, palaan asiaan myöhemmin.

Melanzane alla parmigiana on ehkä yksi maailmankaikkeuden ihanimpia ruokia. Hieman työläs se on, mutta sellaisia ne timantit joskus ovat. Toisaalta tomaattikastike tulee hellalla itsekseen, joten hommana on lähinnä viipaloitujen munakoisojen paistaminen ja vuoan kokoaminen. Minä tykkään itkettää munakoisot ennen paistamista; rakenteesta tulee silloin parempi. Hella & herkku -puodin Annan antamasta vinkistä rapeutan munakoisoja paistettaessa ripauksella vehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta. Näin viipaleet pysyvät kasassa vuoan hautuessa uunissa ja lopputulos on lasagnemainen eikä mössömäinen.

Munakoison eurooppalainen satokausi on muuten aivan pian päättymässä, mutta vielä tätä maailman ihaninta ruokaa ehtii parhaimmillaan olevista koisoloista tehdä. Tomaatteina käytän munakoisovuoassa ihan reilusti purkkikamaa. Laadukas tomaattimurska tai säilötyt tomaatit ovat ihan parhaita pitkään haudutettavissa kastikkeissa. Alla oleva tomaattikastikkeen resepti on muuten sellainen yleispätevä kastike, jolla niittaa ihan minkä tahansa tilanteen. Se toimii siltään pastakastikkeena tai sekaan voi paistaa tuoremakkarasiivuja, heittää paketillisen nyhtökauraa tai levittää kastikkeen vaikka pizzapohjalle, mikä ettei lämppäreillekin.

Jos munakoiso maistuu, suosittelen tsekkaamaan myös nämä reseptit:



Melanzane alla parmigiana eli italialainen munakoisovuoka


Resepti



Melanzane alla parmigiana eli italialainen munakoisovuoka


neljälle

  • 2 munakoisoa
  • suolaa (munakoisojen itkettämiseen)
  • 2 rkl vehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta
  • oliiviöljyä (munakoisojen paistamiseen)
  • 1 pallo mozzarellaa
  • kourallinen parmesaania tai pecorinoa
  • kourallinen tuoretta basilikaa
  • 800 g  (2 prk) tomaattimurskaa
  • vajaa 1 dl vettä
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1 pienehkö sipuli
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1–2 rkl punaviinietikkaa
  • 1 tl sokeria
  • noin 1 tl suolaa

  1. Leikkaa munakoisoista kanta pois. Viipaloi munakoisot pitkittäin noin puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. 
  2. Ripottele viipaleiden päälle suolaa ja anna itkeä puolisen tuntia. Kuivaa munakoisot huolella talouspaperilla. 
  3. Siivilöi munakoisoviipaleiden päälle hieman jauhoja (toisen puolen jauhottaminen riittää mainiosti) ja paista viipaleet reilussa oliiviöljyssä pannulla molemmin puolin. Nosta paistetut viipaleet valumaan talouspaperin päälle.
  4. Tee kastike munakoisojen itkiessä. Leikkaa sipuli ja valkosipuli pieneksi silpuksi. Kuullota hetki öljyssä keskilämmöllä. 
  5. Lisää tomaattimurska ja vesi (huuhtaise purkit pienellä vesimäärällä). Lisää etikka, sokeri ja suola. Anna hautua hiljalleen noin 45 minuuttia. Sekoita välillä. Kastike saa kiehua hieman kasaan siten, että pohjalla ei ole isoa määrää irtonestettä. 
  6. Kokoa vuoka: laita uunivuokaan munakoisoviipaleita, revi päälle hieman mozzarellaa, levitä kastiketta, ripottele parmesaania ja muutama revitty basilikan lehti. Toista kunnes olet käyttänyt kaikki ainekset. Laita päällimmäiseksi tomaattikastiketta. 
  7. Paista 180 asteisessa uunissa noin 40 minuuttia. Paistamisen loppupuolella voit lisätä päälle vielä hieman parmesaania tai mozzarellaa. Itse tykkään lisätä mozzarellan tuoreena ennen tarjoamista vielä hieman lämpimän munakoisovuoan päälle.
  8. Tarjoa haaleana.

Seuraathan Kokkipotteja jo Instagramissa ja Facebookissa

4 kommenttia

Viikonloppukokki kirjoitti...

Otan heti kopin mukakoisojen jauhottamisesta. Ajattelin tänään laittaa munakoisopastaa. Kotona odottaa söpö pieni kotimainen munakoiso.

Hannele kirjoitti...

Munakoisopasta kuulostaa ihanalta!

Anonyymi kirjoitti...

Tästä tykkäävät nekin, jotka ehkä muuten vierastavat munakoisoa.

Hannele kirjoitti...

Totta! En muista olenko tavannut ihmistä, joka ei tykkäisi munakoisovuoasta.

Sisällön tarjoaa Blogger.