Nopea arkiruoka: Linssibolognese

lauantai 6. lokakuuta 2018
Linssibolognese on nopea arkiruoka


Linssibolognese on arkiruoan monitaituri, sillä samalla reseptipohjalla syntyy pastakastike, tortillatäyte tai vaikka linssikeitto. Tämä resepti kannattaa pitää mielessä!


Muistatteko, kun kerroin tekeväni soffrittoa annospusseissa pakastimeen. Ah, tuo arkiruoan uudelle tasolle nostava marttailu-niksi. Linssibologneselle soffritto tekee hyvää, mutta se ei ole välttämätön. Tomaattikastikkeen sekaan kannattaa kuitenkin raastaa ainakin porkkana sipulin ja valkosipulin lisäksi. Pieneksi raastettuna se kypsyy kyllä hyvin kastikkeen valmistuessa.

Linssibolognesea voisi yhtä hyvin kutsua linssipadaksi. Se toimii nimittäin mainiosti siltäänkin vaikka avokadon ja jogurttinokareen kanssa. Lisäkkeeksi voi keittää vaikka riisiä tai kvinoaa. Samalla reseptipohjalla tehtyä linssipataa olen maustanut jeeralla ja lusikoinut tortillojen väliin kasvisten, guacamolen ja salsan kanssa. Toimii. Ja kun nestettä lisää ja suolan ja muun makumaailman säätää kohdilleen, syntyy mainio linssikeitto.

Tällaiset muunneltavat ruoat ovat arjessa mainioita vaikka pakastimessa, kun loppusilauksen voi tehdä päivän fiiliksen mukaan. Onhan se nyt ihan eri asia syödä tortilloita kuin linssikeittoa. Pastan kanssa kastike on kuitenkin ehkä suosikkini. Linssibolognese kannattaa sekoittaa pastan sekaan valmiiksi ja nostaa lautaselle vasta sitten. Näin ainekset sekoittuvat helpoiten. Lautasella oleva annos viimeistellään parmesaani- tai pecorinokasalla – asia, joka saa aina aikaan pieniä onnenhyristyksiä.


Resepti



Linssibolognese

neljälle

  • 1 sipuli
  • 1 porkkana
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 400 g tomaattimurskaa
  • 3 dl punaisia linssejä 
  • 4–5 dl vettä
  • 2–3 rkl punaviinietikkaa
  • noin 1 1/2 tl suolaa
  • 2–3 tl sokeria tai hunajaa
  • hieman mustapippuria myllystä
  • (tuoretta basilikaa hienonnettuna

  1. Kuumenna öljy kasarissa ja kuullota hienonnettua sipulia ja valkosipulia sekä raastettua porkkanaa öljyssä viitisen minuuttia. Sipulin, porkkanan ja valkosipulin voit korvata soffritolla (1–2 dl), jos sinulla on sitä pakastimessa, silloin et tarvitse myöskään öljyä. 
  2. Lisää tomaattimurska ja linssit sekä vesi. Anna kiehua hiljalleen vähintään 20 minuuttia eli kunnes linssit ovat täysin kypsiä.
  3. Mausta etikalla, suolalla, sokerilla ja mustapippurilla. Anna hautua vielä noin 10 minuuttia. Voit keittää sillä aikaa pastan.
  4. Sekoita kastiketta pastan joukkoon ja tarjoile heti parmesaani- tai pecorinoraasteen kanssa.
  5. VINKKI! Jos sinulla on punaviiniä, voi korvata osan vedestä viinillä. Se syventää makua entisestään.
–––––



2 kommenttia

Aikku kirjoitti...

Linssejä tulee harvoin kokattua.Enemmänkin voisi tehdä,niin saisi laajennettua perusraaka-aineita ruoassa.

Hannele kirjoitti...

Linssit on kyllä mahtava lisä arkiruokarepertuaariin. Suosittelen!

Sisällön tarjoaa Blogger.