Paistettu camembert – hurmaavan juustotarjottimen kuuma sydän

sunnuntai 18. marraskuuta 2018
Kaupallisessa yhteistyössä Carr'sin kanssa

Liki syntisen ihanasti valuva kuuma juusto, hedelmiä ja rapeita keksejä. Syksyn upein juustotarjotin on tässä.  

Paistettu camembert – hurmaavan juustotarjottimen kuuma sydän

Uunissa paistettu camembert on yksi upeimmista – ja helpoimmista – tavoista saada aikaan wow-efekti. Olen tutkinut asiaa empiirisesti ja tulos on selvä: Paistetun juuston kannen avaaminen ja kuumaa juustoon dippaaminen aiheuttaa joka kerta onnenääniä. Ehkä osa onnenäänistä aiheutuu myös siitä tunnelmasta, kun ystävät tai perhe on koossa saman pöydän ääressä ja kurkottaa lähemmäs toisiaan, keskellä kattausta olevan kekseillä ja hedelmillä viimeistellyn juustolautasen äärelle.

Paistettu camembert – hurmaavan juustotarjottimen kuuma sydän
Paistettu camembert – hurmaavan juustotarjottimen kuuma sydän

Koska vastakohdat täydentävät toisiaan, on rapeiden asioiden kastaminen juustoon suositeltavinta. Rapeat omppulohkot, viinirypäleet tai keksit suorastaan hullaantuvat kuumasta juustosta. Mutta kyllä pehmeämmätkin hedelmät kuten persimonit tai klementiinit juustokylvystä nauttivat. 

Kekseillä saa kahmaistua juustoa eniten kyytiin, ja suosikkiyhdistelmäni onkin Carr's original, voileipäkeksien kunkku, jonka päällä on paljon keksinkyljellä kahmaistua, kuumaa camembert-juustoa ja viipale persimonia tai kotimaista omenaa. Myös viinirypäleitä kannattaa dipata valuvaan juustoon. Samalla tulee ihan vahingossa uitettua helposti myös sormia.

Camembert-juuston kanssa samaan aikaan paahdoin myös viinirypäleitä. Paahdetut viinirypäleet on aivan superihania! Tykkään tarjota kuumat ja hieman jo poksahtaneetkin viinirypäleet paitsi juuston ja keksien myös tuoreiden viinirypäleiden kanssa. Rakastan sitä tekstuurien vaihtelua, joka paahdetuissa ja tuoreissa viinirypäleissä on. Ja miten molemmat voivatkin olla niin herkullisia mutta täysin erilaisia. 

Paistettu camembert – hurmaavan juustotarjottimen kuuma sydän





Ohuet ja rouskuvat Carr's original -keksit ovat ikisuosikkejani. Ne ovat maukkaita siltään tai suolaisella voilla siveltynä. Tykkään siitä, ettei kekseissä ole liikaa suolaa. Se lisää niiden monikäyttöisyyttä ja antaa tilaa täytteiden mauille. Keksit toimivat mainiosti alustana vaikkapa hummus-keolle, muhammara-vuorelle tai antipasti-annokselle. Ja tietysti: juustotarjottimelle keksit kuuluvat ilman muuta. 

Paistettu camembert – hurmaavan juustotarjottimen kuuma sydän

KILPAILU – VOITA HERKKUKORI

Haluaisitko kotiisi ihanan herkkukorin piristämään vuoden pimeintä aikaa? Kommentoi tätä blogipostausta viimeistään 25.11.2018 ja olet mukana arvonnassa. Kerro, mitä sinun juustotarjottimellasi aina on. Tutustu kilpailun sääntöihin TÄÄLLÄ.



Resepti



Paistettu camembert & viinirypäleet kahdella tapaa

2–4 annosta

1 camembert-juustokiekko
rouhaisu mustapippuria
loraus oliiviöljyä
terttu viinirypäleitä

lisäksi
Carr's original -keksejä
tuoreita viinirypäleitä
persimoneja
klementiinejä
kotimaisia omenoita.

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Poista juustosta muovikääre. Jos olet ostanut juuston puulaatikossa, voin laittaa sen laatikkoon takaisin paahtamisen ajaksi. Aseta juusto uuninkestävään vuokaan tai esimerkiksi valurautapannuun.

Pese viinirypäleet ja laita ne uuninkestävään vuokaan. Paista juustoa ja viinirypäleitä 15 minuuttia. Valmistele sillä aikaa muut tarjottavat: viipaloi persimonit, kuori klementiinit ja lohko omenat. Asettele keksit ja hedelmät tarjolle. Nosta kuuma juusto keskelle ja tarjoa heti.

15 kommenttia

jennihar kirjoitti...

Mun juustotarjottimelta pitää juustojen lisäksi löytyä viikunahilloa ja saksanpähkinöitä!

Anna kirjoitti...

Appelsiinihillo on uusi suosikki. En kyllä oikeasti osaa valita, kaikki juustot ja juustoihin liittyvä on niin ihanaa!

Anonyymi kirjoitti...

Aurajuustoa ja Alpzirleriä. ninavuolio@windowslive.com

Maija kirjoitti...

Kiitos kun muistutit tästä ihanasta herkusta, koko syksynä ei ole tullut tehtyä uuni-camembertiä�� Asia täytyy korjata pikimmiten!
Muuten juustolautaselta löytyy lähes poikkeuksetta kirpeää vadelmahilloa ja valkohomejuustoa ohuen patonkiviipaleen päälle kasattuna. Taivaallista!
Herkullista joulunaikaa ��

Jannna kirjoitti...

Vitsit, mikä herkkuresepti ja mitä kuvia!

Mun juustolautaselta löytyy aina valko- ja sinihomejuustoa sekä Emmentalia, tuorejuustojen kera.

Anonyymi kirjoitti...

Noita paahdettuja viinirypäleitä on pakko kokeilla! Siinä myös hyvä syy koota tarjolle juustotarjotin ja kutsua ystäviä istumaan iltaa. Outi/outivar@gmail.com

Anonyymi kirjoitti...

Juustotarjottimeltani löytyy erilaisia hedelmiä, keksejä ja juustoja. Juustot aina vähän vaihtelee, mutta aina on oltava ainakin sini- ja valkohomejuustoa.
Sari-ollikainen@luukku.com

anna s. kirjoitti...

Juustotarjottimelta löytyy ainakin viinirypaleitä, erilaisia keksejä, joulun lähestyessä pipareita, chili-juustoa ja briejuustoa :)
anna_88@luukku.com

Taru kirjoitti...

Sipuli hilloketta, hyvää cheddaria sekä jotain leikkelettä. Niistä on juustoherkuttelu tehty

Hilda Hissu kirjoitti...

Tämä olisi kyllä todellinen piristys :) Erilaiset hedelmät, keksit ja juustoista ainakin sini- ja valkohomejuustot kuuluvat juustoherkutteluiltoihin :)
hilsan@luukku.com

Jennyigi kirjoitti...

Chilikermajuustoa, viikunahilloa ja viinirypäleitä ainakin pitää olla.

EllaS kirjoitti...

Brietä ja päärynää on oltava ja ikisuosikkini gruyere se juustotarjottimen helmi. 👌

Anonyymi kirjoitti...

Sinihomejuustoa ja piparkakkuja sekä tuoreita taateleita, suolakeksejä ja brietä
tiina.palomaki(at)kolumbus.fi

Annakatariina kirjoitti...

Kuulun siihen (merkilliseen?) vähemmistöön, joka ei ole oppinut nauttimaan juustoista. Tuorejuustot ovat toistaiseksi ainoita, joita juustotarjottimelle itseäni varten laitan eli tarjottimeni on kaikkien taiteen sääntöjen vastainen... Cantadoun piparjuurituotejuusto ja pippurirouheella päällystetty juusto (voi miksi Valio lopetti Mustapekan valmistamisen?!) kuuluvat tarjottimelleni ja jos herkuttelemassa on muitakin kuin vain minä, niin ostan esim. Viinitarhurin juuston, jonka loput voin sitten antaa jollekin vieraalle mukaan :) Carr´s vesikeksit ja Ritz suolakeksit ovat vakioita, samoin kuin päärynäviipaleet ja jokin hyvä hillo tai marmeladi, usein itse keitetty. Jos piparjuurituorejuustoa jää, höystän lopulla seuraavan päivän punajuurisosekeiton - tulee aivan mielettömän hyvää!

Anonyymi kirjoitti...

Oi ihana sula juusto. Minä ja ystäväni rakastetaan tätä, hänen miehensä ei niinkään ja sanoo aina ettei ole valmis suutelemaan ystävääni ainakaan viiteen tuntiin sulan Camembert- juuston syömisen jälkeen, tulee kuulemma juustohengitys;) Tulee tai ei, on sen arvoista!<3

Muuten juustolautasella pitää olla jotakin hyvää hilloa, esim. omena- calvados- hyytelö/hillo on ihan mahtavaa esim. Cheddarien kanssa, lisäksi tuoretta päärynää ja pähkinöitä, ja tietysti JUUSTOA:)
novocaine@suomi24.fi

Sisällön tarjoaa Blogger.