| | |

Mätisipsit

Sipsit, nuo perunaruoista parhaat, ovat salonkikelpoista tarjottavaa, kun ne viimeistellään mädillä.

Mätisipsit

Mätisipsit ovat olleet mielessäni siitä lähtien, kun Jotain maukasta -blogin Mari tarjoili niitä virtuaalisesti viime joulukuussa. Kala-allergisena vaihdoin kalasta saatavan mädin merilevämätiin, ja lopputuloksena oli mätisipsien vegevaihtoehto. 

Merilevämätiä olen käyttänyt ehkä parisenkymmentä vuotta. Se on mainio tuote, sillä se säilyy jääkaapissa hyvin, toimii erinomaisesti koristeena ja tuo esimerkiksi sushiin hauskaa kuplamaista rakennetta. Merilevämäti on siis vegetuote, joka on ollut saatavilla kauan ennen kuin kauppoihin tuli vegetuotteille omat hyllyt. Siksi se löytyy yleensä kaupoista kalahyllystä.

Sipseinä suosin sellaisia maalaissipsien tyylisiä, simppelisti suolalla maustettuja lastuja, vaikka muuten ne eivät olekaan suosikkejani. Minä rakensin mätisipseistä platter-tyylisen annoksen, mutta yhtä hyvin sipsit voi tarjota hienostuneemmin yksittäisinä annoksina. 

Ranskankerman (tai kaura fraichen) sekaan reilusti merilevämätiä, vähän sipulia ja sitruunamehua, suolaa ja pippuria. Tämä herkku on helppo tapaus!

Resepti

Mätisipsit (vegenä)

  • perunalastuja
  • merilevämätiä
  • ranskankermaa tai kaura fraichea
  • salottisipulia hienonnettuna
  • suolaa
  • pippuria
  • sitruunamehua
  • (tilliä)

  1. Sekoita ranskankerman joukkoon merilevämäti sekä sipulisilppua.
  2. Mausta suolalla, pippurilla ja sitruunamehulla. Lisää halutessasi tilliä.
  3. Asettele sipsit tarjoiluvadille ja laita mätitäytettä nokareina sinne tänne. 
  4. Koristele halutessasi merilevämädillä. 
  5. Tarjoa loppu täyte dippinä.