Nopea arkiruoka: thai-nuudelikeitto

maanantai 3. joulukuuta 2018

Kaupallisessa yhteistyössä Olympus

Puolen tunnin maagisessa aikaikkunassa syntyvät helpot ruoat ovat mainioita arkiruokia. Sellainen arjenpelastaja tämä thai-nuudelikeittokin on. Valitse keittoon sinulle sopiva proteiininlähde!

Nopea arkiruoka: thai-nuudelikeitto



JOULUKALENTERIN 3. LUUKKU


Kaakkoisaasialaiset maut koukuttavat. Makujen sinfonia ja perusmakujen hieno tasapaino saavat aikaan nautinnollisen ruokahetken. Hetken, jonka makumuistoon haluaa palata uudelleen. Tämän thai-nuudelikeitonkin herkullisuus perustuu juuri tähän: makujen tasapainoon.

Tasapainon saa omaan suuhun helpoiten sopivaksi maistamalla. Suu kyllä kertoo, tarvitseeko ruoka hapokkuutta (tässä tapauksessa limeä), suolaa (kalakastiketta tai soijaa) vai makeutta (hunajaa tai sokeria). Tämänkaltaisiin ruokiin karvautta tarvitsee harvoin lisätäkään, mutta yleisellä tasolla esimerkiksi kahvi tai tumma suklaa tuovat ruokaan karvasta makua. Kannattaa muuten kokeilla kahvilorausta vaikka bolognesen joukkoon.

Nopea arkiruoka: thai-nuudelikeitto

Muistatteko muuten, kun kerroin vinkkejä parempiin ruokakuviin. Myös tämän postauksen kuvat on otettu Olympuksen PEN E-PL9-kameralla. Tämä postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Olympuksen kanssa.

Että minä rakastan kameran helppokäyttöisyyttä! Se on loistava vaikka perheen yhteiseksi kameraksi – kaikki oppivat käyttämään sitä varmasti. Käytin kuvissa sekä kameran mukana tulevaa 14–42 mm linssiä että vuoden 2018 loppuun saakka kameran ostajille kaupan päälle tulevaa, 30mm makro-objektiivia, jolla saa upeita lähikuvia kukista, yrteistä ja muista tärkeistä elämän yksityiskohdista – vaikka pienen ihmisen pienistä varpaista. Makro-objetiivin arvo on satoja euroja, joten terkkuja vaan joulupukille.

Olympus PEN

Palataanpa nuudelikeiton pariin. Se on nimittäin samalla helppoustasolla PEN E-PL9-kameran kanssa. Erityistaitoja ei tarvita! Valitsin tähän keittoon proteiiniksi tofun, ja heitin sekaan myös aivan pieneksi murskattuja kuivattuja suppilovahveroita. Myös siitakesienet sopivat keittoon hyvin. Yhtä hyvin proteiinina voi käyttää kanaa, kikherneitä tai katkarapuja. 

Keitto maistuu ihanalta ihan minkä tahansa proteiinin kanssa. Joskus olen tarjonnut tämänkaltaista keittoa myös siten, että pöydässä on ollut kattilallinen keittoa ja kulhoarmeija, joista jokainen on saanut lisätä itselleen mieleiset lisäkkeet. Liemipohjaan olen hakenut innoitusta Half baked harvest -blogista, ja sen jujuna on maapähkinävoi. Maapähkinävoi tuo keittoon täyteläisyyttä ja tuhtiutta. 

Thai-nuudelikeitto


Resepti


Thaimaalainen nuudelikeitto

neljälle

  • 1 litra kasvislientä
  • 2 dl kookoskermaa
  • 1–2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
  • 1–2 tl tuoretta inkivääriä raastettuna
  • 2 rkl kalakastiketta (tai soijakastiketta)
  • 3 rkl makeuttamatonta maapähkinävoita 
  • 2 rkl punaista currytahnaa (thai)
  • noin 100 g nuudeleita (riisinuudeli tai vehnänuudeli)
  • noin 3 rkl limetin mehua (varaa 2 limettiä)
lisäksi
  • kirsikkatomaatteja
  • siitakesiteniä tai suppilovahveroita (voi jättää pois)
  • tuoretta korianteria
  • tofua, kanaa tai katkarapuja
  • halutessasi muita kasviksia
  • limetinlohkoja

  1. Kaada kattilaan kasvisliemi, kookoskerma, valkosipuli, inkivääri, soija- ja kalakastike sekä maapähkinävoi ja currytahna. Anna kiehua hiljalleen noin 15 minuuttia.
  2. Valmistele sillä aikaa valitsemasi proteiini: kuivaa ja paista kuutioitu tofu tai paista broilerin fileet. Katkaravut voit lisätä keittoon jäisinä hetki ennen sen valmistumista.
  3. Lisää keittoon nuudelit ja proteiini.
  4. Mausta limetinmehulla.
  5. Anna kiehua vielä noin 5 minuuttia eli kunnes nuudelit ovat kypsiä.
  6. Tarjoa kirsikkatomaattien ja tuoreen korianterin kanssa. Tarjoa lisänä myös limetin lohkoja.

Ei kommentteja

Sisällön tarjoaa Blogger.