Thaimaalainen nuudelikeitto
Thaimaalainen nuudelikeitto on puolen tunnin maagisessa aikaikkunassa syntyvä helppo arkiruoka. Valitse keittoon sinulle sopiva proteiininlähde!
Kaakkoisaasialaiset maut koukuttavat. Makujen sinfonia ja perusmakujen hieno tasapaino saavat aikaan nautinnollisen ruokahetken. Hetken, jonka makumuistoon haluaa palata uudelleen. Tämän thai-nuudelikeitonkin herkullisuus perustuu juuri tähän: makujen tasapainoon.
Tasapainon saa omaan suuhun helpoiten sopivaksi maistamalla. Suu kyllä kertoo, tarvitseeko ruoka hapokkuutta (limeä), suolaa (kalakastiketta tai soijaa) vai makeutta (hunajaa tai sokeria). Tämänkaltaisiin ruokiin karvautta tarvitsee harvoin lisätäkään, mutta yleisellä tasolla esimerkiksi kahvi tai tumma suklaa tuovat ruokaan karvasta makua. (Kannattaa muuten kokeilla kahvilorausta vaikka bolognesen joukkoon.)
Valitsin tähän keittoon proteiiniksi tofun, ja heitin sekaan myös aivan pieneksi murskattuja kuivattuja suppilovahveroita. Myös siitakesienet sopivat keittoon hyvin. Yhtä hyvin proteiinina voi käyttää kanaa, kikherneitä tai katkarapuja.
Thaimaalainen nuudelikeitto maistuu ihanalta ihan minkä tahansa proteiinin kanssa. Joskus olen tarjonnut tämänkaltaista keittoa myös siten, että pöydässä on ollut kattilallinen keittoa ja kulhoarmeija, joista jokainen on saanut lisätä itselleen mieleiset lisäkkeet.
Kokeile myös näitä aasialaishenkisiä reseptejä – kaikki näistä ovat suosikkejani:
- Paistettu riisi thaimaalaisittain
- Pad Thai eli paistetut nuudelit
- Härkis-larb eli mausteinen aasialainen vegesalaatti
- Helppo aasialainen kurkkusalaatti
Thaimaalainen nuudelikeitto
Raaka-aineet
- 1 litra kasvislientä
- 2 dl kookoskermaa
- 1-2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
- 1-2 tl tuoretta inkivääriä raastettuna
- 2 rkl kalakastiketta (tai soijakastiketta)
- 3 rkl makeuttamatonta maapähkinävoita
- 2 rkl punaista currytahnaa (thai)
- 100 g nuudeleita (riisinuudeli tai vehnänuudeli)
- 3 rkl limetin mehua (1-2 limettiä)
lisäksi
- kirsikkatomaatteja
- siitakesieniä tai suppilovahveroita (voi jättää pois)
- tuoretta korianteria
- tofua (kanaa tai katkarapuja)
- halutessasi muita kasviksia
- limetinlohkoja
Tee näin
- Kaada kattilaan kasvisliemi, kookoskerma, valkosipuli, inkivääri, soija- ja kalakastike sekä maapähkinävoi ja currytahna. Anna kiehua hiljalleen noin 15 minuuttia.
- Valmistele sillä aikaa valitsemasi proteiini: kuivaa ja paista kuutioitu tofu tai paista broilerin fileet. Katkaravut voit lisätä keittoon hetki ennen sen valmistumista.
- Lisää keittoon nuudelit ja proteiini.
- Mausta limetinmehulla.
- Anna kiehua vielä noin 5 minuuttia eli kunnes nuudelit ovat kypsiä.
- Tarjoa kirsikkatomaattien ja tuoreen korianterin kanssa. Tarjoa lisänä myös limetin lohkoja.