Tzatziki-hummus paahdetuilla tomaateilla

sunnuntai 16. joulukuuta 2018
Postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä KitchenAidin kanssa


Tzatziki-hummus maistuu kesän kaipuulle, mutta paahdetut pienet tomaatit juurruttavat ruoan vahvasti pimeään vuodenaikaan.



JOULUKALENTERIN 16. LUUKKU


Hummushimo iski jälleen. Että ei mitään uutta ruokarintamalla. Kikhernetahna on niitä ruokia, joita kehoni kaipaa säännöllisesti oli kesä tai talvi, joulu tai juhannus. Hummus on pikaruoka – ja monitoimiruoka –, jota varten ainekset ovat aina kaapissa. 

Nyt tein ihanaa tzatziki-hummusta, joka on yksi suosikeistani. Rakastan hummuksen lisäksi myös tzatzikia, joten suosikin asema on aika helppo ymmärtää. Tahnassa yhdistyy hummuksen juureva maku ja jogurtin raikkaus. Kurkun sekoitan joskus tahnan joukkoon, usein tarjoan sen tahnan päällä trendikkäästi kulhoruokamaisesti kuten nyt.


Sillä aikaa kun tomaatit paahtuivat oliiviöljykylvyssä uunissa, raastoin kurkun ja surautin tahnan. Ikinä, ei  i k i n ä  ole ollut homma näin helppoa. Tein nimittäin sekä raastamisen että surautuksen KitchenAid 1,7l -monitoimikoneella, joka nimensä mukaisesti tekee vaikka ja mitä.

Kaunis ja linjakas kone raastaa, viipaloi, jauhaa, soseuttaa ja kuutioi. Kaikki samalla kaunottarella. Tykkään siitä, että kaikki monitoimikoneen osat voi säilyttää koneen sisällä. Ja luulen että olet kanssani yhtämieltä, sillä mikään ei ole niin rasittavaa kuin puuttuvien osien etsiminen. Pidän myös siitä, että kone on samanvärinen kuin vuosikausia palvellut KitchenAid -yleiskoneklassikkoni, joka on vaivannut pizza- ja focacciataikinoita ehkä satoja kertoja. 

Kun tiesin kokemuksesta, että KitchenAid pitää minkä lupaa, oli itsestään selvää vastata kyllä, kun KitchenAid pyysi minua mukaan yhteistyöhön 1,7l monitoimikoneen tiimoilta. Tämä postaus on siis toteutettu kaupallisessa yhteistyössä KitchenAidin kanssa. Tzatziki-hummuksen lisäksi olen tehnyt monitoimikoneella pestoja, kastikkeita ja – tietenkin, tahnamuija kun olen – erilaisia tahnoja. Ja kone pelittää kuin unelma!


Tzatziki-hummus paahdetuilla tomaateilla sopii todella hyvin vaikka pikkujoulujen tai uudenvuoden pöytään. Raskaiden jouluruokien välissä on välillä ihana tarjota kulhollinen raikkautta. Ladoin hummuksen päälle kurkkuraasteen lisäksi paahdettuja tomaatteja, tuoretta pinaattia, persiljaa ja artisokan sydämiä. Myös oliivit ja kaprikset sopivat ruokaan hyvin.

Hummuskulhon lisänä voi tarjota paahdettua leipää, jolla herkkuja voi lusikoida suuhun. Jos ruoasta haluaa maidottoman ja siten vegaanisen, on jogurtti helppo vaihtaa kasvipohjaiseen jogurttiin. Jos taas juustohiiriä on pöytä täynnä, sopii hummuksen päälle erinomaisesti murusteltu feta (paahda halutessasi samaan aikaan tomaattien kanssa) tai pannulla paistettu halloum-juusto.




Resepti



Tzatzikihummus paahdetuilla tomaateilla


2–4 annosta

  • noin 200 g kikherneitä (säilyke)
  • hieman kikherneiden lientä
  • 3/4 dl maustamatonta jogurttia
  • 1–2 valkosipulinkynttä
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 3/4 tl suolaa
  • 2–3 rkl oliiviöljyä
  • puolikas kurkku
  • 200 g kirsikkatomaatteja
  • kourallinen tuoretta pinaattia
  • muutama artisokansydän
  • persiljaa tai muuta tuoretta yrttiä

  1. Huiskauta tomaattien päälle hieman öljyä. Paahda tomaatteja 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia eli kunnes ne ovat pehmenneet ja saaneet vähän väriä.
  2. Valuta kikherneet, ota osa liemestä talteen.
  3. Laita kikherneet, jogurtti, viipaloidut valkosipulinkynnet, sitruunamehu, hieman kikherneiden lientä, suola ja öljy monitoimikoneeseen ja aja tasaiseksi tahnaksi. Maista ja säädä tarvittaessa makua. Tahnan paksuutta voit säätää kikherneiden liemellä ja öljyllä. Sitruunasta saat lisää hapokkuutta.
  4. Raasta kurkku. Valuta kurkkua siivilässä hetki halutessasi.
  5. Kaada tahna kulhoon tai syvälle lautaselle. Laita paahdetut tomaatit, kurkkuraaste, pinaatti ja artisokansydämet hummuksen päälle. Viimeistele persiljalla. Tarjoa heti.

Ei kommentteja

Sisällön tarjoaa Blogger.