Sitruunarisotto

keskiviikko 27. helmikuuta 2019
Sitruunarisotto on kevään raikkain risotto. Upea yhdistelmä kermaisuutta ja raikkautta, keveyttä ja talvelle huutia antavaa voimaruokaa.


Olen ennenkin todennut, että risotot kuuluvat niiden ruokien joukkoon, jotka päätyvät lautaselle usein silloin, kun en keksi mitään muuta kokattavaa. Kaikkein useimmiten teen suppilovahverorisottoa, sillä kuivattuja suppilovahveroita on aina purkissa hyllyn päällä. Myös sitruunarisotto on suosikkini, sillä sen helppous hurmaa.

Sitruunarisotto on viime hetkien panokseni #kuukaudenruokahaaste-iloitteluun, joka jatkaa muutaman vuoden hiljaiselon jälkeen taas kulkuaan. Jos et tiedä mistä haasteessa on kyse, lue haasteesta kertovat juttuni. Jos taas haluat tietää, mikä on maaliskuun haasteen aihe, lue tämä juttu loppuun saakka.


Ruokahaasteen paluuta on ollut ihana seurata – tosi moni on tarttunut haasteeseen. Erityisesti instagramissa tunnisteella #kuukaudenruokahaaste löytyy vaikka mitä innostavaa, kuukauden aiheeseen eli sitruksiin liittyvää herkkua.

Myös bloggaaja-kollegat ovat innostuneet haasteesta. Tässä muutama suosikkini kuukauden postauksista:



Risotto ohje toimii parhaiten, kun muistaa muutaman jutun: Käytä luomusitruunaa, koska mukaan raastetaan myös sitruunan keltaista kuorta, ja juuri siinä on eniten kemikaaleja ja mitä kaikkea. Sitruunaisuus on helppo säätää omaan suuhun sopivaksi lisäämällä tai vähentämällä sitruunamehun ja kuoriraasteen määrää. Lusikallinen tai pari ranskankermaa tai smetanaa pyöristävät upeasti risoton makua – myös loraus kermaa ajaa saman asian. Parmesaanin tilalla voi käyttää myös pecorinoa, mutta silloin suolan kanssa täytyy olla erityisen tarkkana, koska pecorino on (ihanan överin) suolaista.

Jos muuten sinäkin olet kaltaiseni risotto-lover, kurkkaa myös nämä risottoreseptini:




Resepti


Sitruunarisotto

neljälle

  • 4 dl risottoriisiä
  • 1 pieni sipuli
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 2 dl kuivaa valkoviiniä
  • noin 2 rkl sitruunamehua
  • noin 8 dl kasvislientä (kuumana)
  • 1/2 luomusitruunan kuori raastettuna (keltainen osa)
  • kourallinen parmesaania raastettuna
  • suolaa
  • 2 rkl ranskankermaa

  1. Kuumenna kasvisliemi valmiiksi toisessa kattilassa.
  2. Hienonna sipuli pieneksi silpuksi.
  3. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipulia muutama minuutti. 
  4. Lisää risottoriisi ja pyörittele minuutti tai pari.
  5. Kaada joukkoon valkoviini sekä sitruunamehu, sekoita voimakkaasti ja anna nesteen imeytyä riisiin.
  6. Lisää kuumaa kasvislientä kauhallinen kerrallaan. Sekoita (liki vatkaa) välillä voimakkaasti, jotta riisistä irtoaa tärkkelystä, näin rakenteesta tulee kermaisempi. Anna liemen aina haihtua ennen seuraavaa kauhallista.
  7. Kun risotto on liki valmista, lisää joukkoon sitruunan kuoriraaste. Sekoita.
  8. Lisää parmesaani, sekoita.
  9. Mausta suolalla.
  10. Lisää halutessasi ranskankermaa.
  11. Muista jättää risotto valuvan löysäksi.
  12. Tarjoile heti esimerkiksi katkarapujen kanssa.
 _____

Maaliskuussa #kuukaudenruokahaaste jatkaa matkaansa nopeisiin ruokiin. Haasteen aiheena on maksimissaan 30 minuutissa valmistuvat ruoat eli max30min. Tule mukaan!


Ei kommentteja

Sisällön tarjoaa Blogger.