|

Juustoinen perunakeitto

Nopeasti valmistuva arkiruoka, joka maistuu juustofonduelta. Kyllä kiitos!

Juustoinen perunakeitto

Paljastan teille julkisen salaisuuden: Olen aivan surkea keittämään perunoita. Se on mielestäni keittiön rakettitiedettä. Perunat menevät aina joko yli, halkeilevat ja murustuvat. Tai sitten ne jäävät liian napakoiksi. 

Ehkä juuri siksi rakastankin perunaa kaikissa muissa muodoissa. Uunissa paistettavat perunalohkot, perunamuussi, uuniperunat ja juustoisen perunakeiton kaltaiset samettiset keitot ovat perunapelastuksiani.

Tämän perunasosekeiton tekeminen on helppoa – ja perunat saavat mennä ihan luvan kanssa ylikypsiksi. Mikä helpotus! Perunat vaan paloina kattilaan ja kasvislientä reilusti päälle. Hetken päästä, kun perunat ovat kypsiä, sekaan laitetaan kahta taika-ainetta, jotka tekevät keitosta koukuttavan ihanaa. Kimpale sulatejuustoa ja loraus valkkaria saavat aikaan enemmän kuin osiensa summan. Ja totta se on, juustoinen perunakeitto maistuu hymyilyttävästi juustofonduelta. Juustofonduelta, jota saa lusikoida suoraan lautaselta.

Juustoinen perunakeitto valmistuu parhaiden arkiruokien tapaan puolessa tunnissa, max 30 min. Kira  Åkerström-Kekkosen 2015 valmistunut, max 30 min, on muuten edelleen mielestäni yksi nerokkaimmista kirjan nimistä – ja kirjoista – ikinä. Kirjaa näyttäisi vielä saavan.

Juustoinen perunakeitto

Esivalmistelu10 minutes
Kypsennys20 minutes
Annokset: 4 annosta

Raaka-aineet

keitto

  • 700 g jauhoisia perunoita
  • reilu litra kasvislientä
  • 1 dl valkoviiniä tai 1 rkl valkoviinietikkaa
  • 150 g vahvaa sulatejuustoa esim. Koskenlaskija
  • suolaa
  • hieman mustapippuria

päälle

  • oliiviöljyä tai vaikka tryffelillä maustettua öljyä

Tee näin

  • Kuori perunat halutessasi. Paloittele pestyt perunat kattilaan ja kaada päälle kasvisliemi. Varmista, että perunat peittyvät liemeen.
  • Keitä kunnes perunat ovat kypsiä. Lisää paloiteltu sulatejuusto ja valkoviini.
  • Soseuta keitto tasaiseksi sauvasekoittimella.
  • Lisää tarvittaessa vettä, jos keitto on liian paksua.
  • Anna tekeytyä vielä muutaman minuutti ja mausta tarpeen mukaan suolalla. Ripaus mustapippuria tekee myös terää.
  • Viimeistele annokset tilkalla öljyä.
  • Tarjoa heti.