Lämpimät kasvisleivät maapähkinäkastikkeella

maanantai 4. maaliskuuta 2019
Kaupallisessa yhteistyössä Vaasanin kanssa

Kun leivän täyttää reilulla kasalla maapähkinäkastikkeessa pyöräytettyä kasviswokkia, nousee leipä arjen yläpuolelle.

Lämpimät kasvisleivät maapähkinäkastikkeella

Oletko samaa mieltä: suomalainen leipäkulttuuri tarvitsisi nostetta! Sellaista kevyttä, ilmavaa pomppua, jolla tämä leipäkansa saisi ansaitsemiansa leipäherkkuja. 


Lämpimät kasvisleivät maapähkinäkastikkeella

Usein leipä ajatelleen ruoan lisäkkääksi, välipalaksi tai aloittamaan aamun ja päättämään illan. Mutta leivästä on niin paljon muuhunkin. Nämä superherkut lämpimät kasvisleivät maapähkinäkastikkeella ovat hyvä osoitus siitä. Ja ajatelkaapa vaikka Ruotsin tai Tanskan upeita leipiä, jotka saavat polvet notkahtelemaan silkasta ajatuksesta.

Paahdettu leipä ja sen päälle kasattu ihana kasviswokki on kokonainen ateria. Kasvikset on viimeistelty kastikkeella, jonka runkona on maapähkinävoi – ei voi mennä paljoakaan pieleen. Kastike on kuulkaas niin hyvää, että lusikoin loput kulhosta suoraan suuhun.

Alla oleva leipä on Vaasan Maku, jonka maku on mehevä ja täyteläinen. Leivonnassa on käytetty taikinajuurta, mikä tuo leipään syvyyttä. Ja ehkä juuri on salaisuutena myös leivän hyvässä säilymisessä – viipaloitu leipä säilyy todella hyvin. Maku on ensimmäinen paahtoleipämäinen viipaleleipä, jota ei ole tarvinnut laittaa heti pakastimeen.

Maku-leipiä on kahdenlaisia: Lempeä ja Vahva. Lempeää en ole vielä päässyt maistamaan, sillä se oli kaikista kaupoista loppu – muutkin ovat tainneet ihastua leipään. Lempeässä leivän maku tulee kauraisesta juuresta ja Vahvassa rikasta makua antaa rukiinen juuri. 

Lämpimät kasvisleivät maapähkinäkastikkeella
Lämpimät kasvisleivät maapähkinäkastikkeella

KILPAILU

Hyviä uutisia! Sinulla on mahtava mahdollisuus voittaa kassillinen Maku-leipää. Kerro viimeistään 11.3.2019 tämän postauksen kommenttilaatikkoon, missä olet syönyt elämäsi parhaan sandwichin? Minua kiinnostaa, myös, millainen leipä oli! Kilpailun säännöt löydät täältä.

Lämpimät kasvisleivät maapähkinäkastikkeella



Resepti



Lämpimät kasvisleivät maapähkinäkastikkeella


neljälle


  • 4 Vaasan Maku -leipäviipaletta
  • 1–2 rkl oliiviöljyä
  • 2 porkkanaa
  • kourallinen siitakesieniä
  • 1 pienehkö paksoi
  • noin 100 g varsaparsakaalia
  • tuoretta korianteria
  • suolapähkinöitä

kastike

  • 4 rkl maapähkinävoita
  • 2 rkl soijakastiketta
  • 2 rkl limetin mehua
  • 2 rkl agavesiirappia tai hunajaa
  • 1 tl chilikastiketta
  • 1 tl tuoretta inkivääriä raastettuna
  • tarvittaessa tilkka kuumaa vettä

  1. Pilko kasvikset.
  2. Sekoita kastike. Tarvittaessa voit käyttää sauvasekoitinta. Notkista kuumalla vedellä, mikäli se on tarpeen.
  3. Kuumenna öljy wokkipannussa ja pyöritä kasviksia pannulla parisen minuuttia. Lisää noin 2/3 kastikkeesta ja sekoita.
  4. Paahda leivät.
  5. Annostele kasviswokkia paahdettujen leipien päälle. 
  6. Viimeistele korianterilla ja suolapähkinöillä.
  7. Tarjoa heti

7 kommenttia

jennihar kirjoitti...

Jaa-a, nyt kun rupesin oikein pohtimaan, niin en kai eläessäni ole syönyt koskaan oikein hyvää sandwichia. 😱 Ainakaan mitään muistijälkeä ei ole, joten tajunnanräjäyttävä leipäkokemus lienee vielä kokematta. Kassillisella leipää saisikin hyvin harjoitettua leiväntäyttäjän taitojaan!

Anonyymi kirjoitti...

Nyt vähän omakehua, anteeksi! Mutta ehkä paras muisto on itseleipomani saaristolaisleipä, joka oli niin täydellisen onnistunut parin vuoden takaisiin juhannusjuhliin. Sopivan makea, ihanan siirappinen, päälle ensin rehellistä voita ja myöhemmin lounaalla gubbröraa. Että minä, kuivalla maalla kasvanut sain aikaiseksi jotain tuollaista herkkua. Iloitsin!
humppalulla (at) gmail.com

Anonyymi kirjoitti...

Vois sanoa varmaan että toissaviikonloppuna omassa kotona. Leipä oli kuin BLT, mutta salaatin tilalla oli guacamole-tyylistä tahnaa. ninavuolio@windowslive.com

Anonyymi kirjoitti...

En muista koskaan syöneeni kodin ulkopuolella sandwichia. Omassa kotona olen syönyt esim. kalapuikkoja lisukkeineen paahtoleivän välissä.
tiina.palomaki(at)kolumbus.fi

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä parhaat tulee omasta keittiöstä
Paahdettua leipää,ylikypsää ankkaa,porkkanaa,kevätsipuli,chiliä,kaalia.korianteria ja hoisinkastiketta.
Maistuvat taivaallisilta ja syömisen pystyy lopettamaan vasta kun viimeinenkin murunen on syöty
Ojala84@hotmail.com

Anonyymi kirjoitti...

Parraat taisi olla retkievääksi tehdyt joitain vuosia sitten.
Paahtoleipien väliin tuli meheväksi paistettua kanafilettä viipaleina, pestoa ja mozzarellaa.
hedari@elisanet.fi

Jazzy Lady kirjoitti...

Parhaan sandwichin söin ehdottomasti viime kesänä Vilnassa, pienessä vegaanikahvilassa nimeltä Chaika. Aivan ihana retromiljöö ei ainakaan pahentanut kokemusta! Kyseessä oli jackfruit hedelmällä täytetty barbequemausteinen painogrillissä paahdettu sandwich. Ah, ihan kuola valuu,kun muistelenkin sitä! -Jazzy Lady @ Kikattavat munakoisot (kikattavatmunakoisot@gmail.com)

Sisällön tarjoaa Blogger.