Chimichurri nokkosesta
Chimichurri nokkosesta on kastike, joka tekee elämästä aina vähän parempaa. Nokkosista se saa villiä voimaa!
Sain chimichurrin reseptin käsiini viitisentoista vuotta sitten. Elettiin aikaa, kun reseptit olivat vielä ruutupaperille käsinkirjoitettuja harakanvarpaita tai lehdestä repäistyjä, ajan saatossa nuhjaantuvia ja kellastuvia aarteita. Chimichurrin resepti erottui edukseen: se oli tulostettu sähköpostista.
Muutenkin resepti oli erilainen. Desien ja kourallisten sijaan reseptissä oli määreinä grammat.
Chimichurrin resepti oli saapunut meiliboksiin Tampereelta, jossa sitä oli joitain vuosia aiemmin tehty ravintolan keittiössä – ja ammattikeittiöissä pelataan tietenkin toistettavuuden vuoksi grammoilla. Lopulta tein reseptin pohjalta sellaisen kotiversion, jossa mitat ovat kotikeittiöön riittävän tarkkoja.
Chimichurri on kastike, joka kannattaa ottaa haltuun. Se sopii nimittäin kaiken kanssa. Toistan: kaiken kanssa. Aiemmin olen tehnyt kastiketta persiljasta. Joskus olen sekoittanut mukaan hieman korianteria tai oman maan porkkanoiden naatteja.
Nyt menin aivan villiksi: chimichurri nokkosesta on villiyrttiversio perinteisestä persiljaisesta kastikkeesta. Keväällä vasta maasta puskeneet nokkosen versot ovat tähän tarkoitukseen täydellisiä. Chimichurri on ihanaa esimerkiksi paahdettujen kukkakaalilohkojen kanssa, kuten kuvassa kastike on tarjottu.
Kokeile myös näitä tahnoja tai kastikkeita:
Chimichurri nokkosesta
Välineet
- sauvasekoitin tai blenderi
Raaka-aineet
- 2 dl nokkosen nuoria versoja silputtuna
- 1 pieni salottisipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- 1 dl oliiviöljyä
- 2 rkl riisietikkaa (tai muuta vaaleaa mietoa etikkaa)
- 1/2 tl suolaa
- 2 rkl tummaa sokeria
- hieman chilitahnaa
- 1/2 tl juustokuminaa eli jeeraa
- tilkka vettä ohentamiseen
Tee näin
- Perkaa ja huuhtele nokkoset. Voit myös halutessasi nopeasti ryöpätä lehdet kiehuvassa vedessä.
- Kuori sipulit ja laita kaikki chimichurrin ainekset tehosekoittimeen tai kapeaan, sauvasekoittimelle sopivaan kulhoon.
- Aja tasaiseksi ja anna tekeytyä vähintään puolisen tuntia.
- Ohenna kastiketta tarvittaessa tilkalla vettä.