Litistetyt perunat fetakastikkeella

tiistai 21. toukokuuta 2019
Litistetyt, uunissa paahdetut peruna raikkaalle fetakastikkeella ovat tämän kesän hittiruoka.

Litistetyt perunat fetakastikkeella

Joka keitetyn paistaa, se makean maistaa, pitää tässäkin tapauksessa paikkansa. Kesäisen raikkaat ja aivan uskomattoman herkulliset litistetyt perunat saavat seuraksi fetakastikkeen, jota voi lusikoida perunoiden lisäksi liki kaiken kesäruoan päälle.

Hannan soppa -blogissa viime kesänä julkaistu resepti on lähtenyt nyt uuteen, täysin ansaittuun nousukiitoon, kun Hanna jakoi sen soppalan Facebook-sivulla ja Ilta-Sanomat jakoi reseptin ruokasivustollaan. Nyt litistettyjä pottuja feta-jogurttikastikkeella näkee joka paikassa.

Litistetyt perunat fetakastikkeella

Homma on ihana helppo: Keitetyt peruna painetaan lyttyyn, ja ne paahdetaan uunissa oliiviöljyllä viimeistelyinä. Uunissa niistä tulee aivan erityisen maukkaita, sillä reunat saavat sopivasti rapeutta, mutta sisus pysyy mehevänä. Kun päälle valutetaan jogurttipohjainen kastike, on kokonaisuus enemmän kuin osiensa summa.

Perunat sopivat tarjottavaksi siltään tai vaikka grillatun lihan, kalan tai tofun kanssa. Myös salaatin päällä litistetyt perunat ovat ihania. Kastikkeesta riittää kyllä salaatinkin maustajaksi. 

Fetakastikkeesta tulee muuten mieleen meidän klaanin perinteinen kesäkastike, joka tehdään jogurtin sijaan kermaviilistä. Fetaa kastikkeeseen ei perinteisesti tule, vaan kermaviiliin sekoitetaan kourakaupalla  jotain vihreää, yrttejä tai villivihanneksia, ja kastike maustetaan sinapilla, suolalla, valkosipulilla ja sokerilla. Hapoksi tiristetään joko sitruunamehua tai etikkaa. Onneksi uusien perunoiden aika alkaa olla käsillä!



Resepti



Litistetyt perunat ja jogurtti-fetakastike

neljälle

  • noin 600 g perunoita (mielellään uusia perunoita)
  • oliiviöljyä
  • 2 dl turkkilaista jogurttia
  • 100 g fetajuustoa
  • kourallinen hienonnettuja yrttejä
  • 1–2 rkl sitruunamehua
  • suolaa 
  • mustapippuria
  • tilkka hunajaa
  • 1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
  • kirsikkatomaatteja ja yrttejä tarjoiluun

  1. Keitä perunat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä.
  2. Tee kastike: sekoita jogurttiin feta, yrtit, sitruunamehu, suolaa, mustapippuria, hieman makeutusta ja halutessasi valkosipulinkynsi hienonnettuna. Voit tehdä sileää kastiketta suristelemalla kastikkeen sauvasekoittimella.
  3. Kuumenna uuni 250 asteeseen.
  4. Litistä perunat haarukalla tai lasinpohjalla.
  5. Huiski perunoiden päälle oliiviöljyä.
  6. Paahda perunoita 10–15 minuuttia eli kunnes perunat ovat saaneet hieman väriä.
  7. Tarjoa perunat kastikkeen, kirsikkatomaattien ja yrttien kanssa.

2 kommenttia

Anonyymi kirjoitti...

Mä niin näen jo juhannuksen alkeellisissa mökkiolosuhteissa - tämä on just sinne täydellisen sopivaa ruokaa! Ollut listalla jo kauan, ihana kun muistuttelit :)
Hanna

Hannele kirjoitti...

Mahtavaa! Täydellistä juhannusruokaa!

Sisällön tarjoaa Blogger.