| |

Feta-pinaattipiirakka

Feta-pinaattipiiras on klassikko, jota ei kannata unohtaa; se hurmaa kaikki!

Feta-pinaattipiirakka

Sekä maultaan että rakenteeltaan samettisen pehmeä pinaatti ja suolainen, uunissa paahtunut feta ovat vastustamaton makupari. Klassisesta makuparista muodostuu tämän suolaisen piirakan makumaailma.

Paras suolainen piirakka syntyy, kun malttaa esipaistaa pohjan kunnolla. Tässä kohtaa tarvitaan vähän malttia – minun ainakin tekisi mieli tässä kohtaa monesti oikaista. Mutta esipaistamalla pohjasta tulee täydellisen rapea, joka antaa juuri sopivasti vastapainoa pehmeälle piirakan täytteelle.

Lisäsin feta-pinaattipiirakan päälle sekä maun että näön vuoksi tomaatteja. Aivan paistamisena alkuvaiheessa niitä ei kannata lisätä, mutta hieman hyytyneen täytteen päälle ne uppoaa kauniisti. Kesän makeuttamat tomaatit räjähtelevät uunissa vastustamattomasti. Onkohan mikään ihanampaa kuin uunissa paahtuneet tomaatit.

Feta-pinaattipiirakka

Fetajuuston lisäksi feta-pinaattipiirakassa on reilu kourallinen juustoraastetta. Cheddar sopii piirakkaan mainiosti, mutta melkein mikä tahansa muukin juusto on täytteessä hyvä – juustonkannat kannattaa ehdottomasti hyödyntää juuri tällaisissa tilanteissa.

Tuoreen pinaatin vaihtoehtona voi hyvin käyttää pakastepinaattia. Siinä missä tuore pinaatti kuullotetaan pannulla, jotta liika neste haihtuu, kannattaa pakastepinaatista liika neste valuttaa sulattamisen jälkeen lävikössä tai suodatinpussissa.

Suolainen piirakka on kyllä sellainen ruokien moniottelija, että sitä pitäisi muistaa tehdä useammin. Lounaana, osana juhlapöytää, illanistujaisissa tai iltateen kaverina feta-pinaattipiirakka viihtyy loistavasti. Syksyn saapuessa yksi suosikkini on savuporopiirakka, myös sienipiiras on aivan ihanaa.

Mistä suolaisesta piirakasta sinä pidät eniten?

Resepti

Feta-pinaattipiirakka

noin kuudelle

pohja

  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 100 g voita
  • 3/4 tl suolaa
  • 2–3 rkl kylmää vettä TAI maitorahkaa

täyte

  • 150 g pinaattia (tuore tai pakaste)
  • 200 g fetajuustoa
  • 2 dl kermaa tai maidon ja kerman sekoitusta
  • 2 kananmunaa
  • aavistus muskottipähkinää
  • 1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
  • kourallinen juustoraastetta
  • kirsikkatomaatteja

  1. Nypi jauhot, suola ja voi ryynimäiseksi seokseksi. Lisää vesi tai maitorahka. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin tekeytymään noin tunniksi.
  2. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Pistele haarukalla pohjaan reikiä. 
  3. Laita pohjan päälle leivinpaperi ja kuivia herneitä (tai muuta painoa, joka pitää pohjan kuosissaan. Paista noin 10 minuuttia, ota leivinpaperi ja herneet pois. Jatka paistamista vielä noin 5 minuuttia eli kunnes pohjakin on saanut hieman väriä.
  4. Paista tuoretta pinaattia pannulla kunnes liika neste on haihtunut. Pakastepinaatti kannattaa sulattamisen jälkeen valuttaa huolella.
  5. Laita esipaistetun pohjan päälle pinaatti ja murennettu feta.
  6. Sekoita kerma, kananmunat, valkosipuli, muskottipähkinä ja juustoraaste. Kaada seos täytteen päälle.
  7. Paista noin 20 minuuttia, lisää tomaatit ja paista vielä vartin verran tai kunnes täyte on hyytynyt ja tomaatit hieman räjähdelleet.