| | |

Helppo poropata

Helppo poropata ja muut pitkään hautuvat pataruoat ovat täydellinen vastavoima pimeydelle.

Poropata

Poropata on yksi lapsuuteni lempiruoka. Kutsuimme sitä tosin nimellä roseporo, sillä liemi on hurmaavasti vaalenpunaista ja pataruoka maustetaan rosepippurilla.

Poropadan yksinkertaiset raaka-aineet kietoutuvat uunin lämmössä toisiinsa siten, että kokonaisuus on osia upeampi. Punajuuri ja poro taitavat olla ylimpiä ystävyksiä, niin hyvin ne sopivat yhteen. Ja on suorastaan hämmentävää, miten hyvin rosepippuri, jota ainakin minä käytän aivan liian harvoin, onnistuu kohottamaan ruokaa.

Tarjosin poropataa vastikään vanhemmilleni, joille ruoalla on samanlainen merkitys kuin minulle: ruoka on rakkautta, sellaista arkisen tason hehkuvaa rakkautta. Samalla kun söimme, muistelimme, mitä muistoja ja tunteita poropata tuo tuoksussaan.

Minun mielessä poropata yhdistyy vahvasti talvisiin tunnelmiin, sillä muistan, että ruokaa syötiin usemmiten juuri tunturin juurella tai kisapäivän päätteeksi. Riemu tai harmitus päivän starteista jaettiin ruokapöydän ääressä. Sanoja ei aina ollut, mutta yhdessä syöty ruoka yhdisti.

Äiti kertoi löytäneensä alkuperäisen reseptin kolmisenkymmentä vuotta sitten päivystysboksin lehtikorista – hänelle ruoka tuo siten mieleen aivan erilaisia tunteita. Ehkä  muistoja potilaskohtaamisista, väsymyksestä tai aikuisopiskelun antoisuudesta.

Joulun ajan ruoissa perinteillä ja ruokien tarinoilla on minulle aivan erityisen suuri merkitys. Uudet tuulet ovat tervetulleita – rakastan raikkaita vireitä –, mutta elämän aalloissa juuri poropadan kaltaiset ruoat, jotka ovat kulkeneet matkassa pitkään, juurruttavat, tekevät hyvää ja tuntuvat tärkeiltä. Poropata muuten sopii aivan erityisen hyvin joulun aikaan tarjottavaksi – värikin on sama kuin kuumana höyryävä glögin.

Alkuperäisessä reseptissä punajuuret olivat etikkapunajuuria ja suolakurkut silputtiin pataan mukaan. Minä laitoin poron sekaan raakoja punajuuria lohkoina, suolakurkut tarjosin erikseen, etteivät ne menetä rapeuttaan. Kaipaamaansa happoa ruoka saa punaviinietikasta.

Tykkäät ehkä myös näistä pataruoista:

Helppo poropata

Poropata on poronkäristyksen deluxe-versio.
Esivalmistelu30 minutes
Kypsennys2 hours
Annokset: 4

Välineet

  • Uuninkestävä pata tai kattila

Raaka-aineet

  • 500 g poron käristelihaa
  • muutama rkl öljyä
  • 800 g punajuuria
  • 1–2 punasipulia
  • 1 dl vettä (lisää tarvittaessa)
  • 2–3 rkl punaviinietikkaa
  • 1 rkl rosepippureita
  • 100 g smetanaa
  • suolaa
  • mustapippuria
  • suolakurkkuja
  • rosmariinia

Tee näin

  • Käristä liha öljyssä pienissä erissä.
  • Kuori ja lohko punajuuret ja sipulit.
  • Kuumenna uuni 130 asteeseen.
  • Laita rosepippureita ja smetanaa lukuun ottamatta ainekset pataan ja sekoita.
  • Anna hautua vähintään kaksi tuntia, mielellään pidempään.
  • Sekoita joukkoon smetana ja rosepippuri, mausta suolalla ja pippurilla.
  • Säädä hapokkuutta tarvittaessa.
  • Viimeistele rosmariinilla.
  • Tarjoa suolakurkkujen ja perunamuusin kanssa.

Joko seuraat Kokit ja potit -ruokablogia Pinterestissä?