Marenkikakku eli pavlova

keskiviikko 18. joulukuuta 2019
Postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä K-Supermarketin kanssa

Marenki on rouskuvaa rakkautta.

Marenkikakku eli pavlovaJOULUKALENTERIN 18. LUUKKUMarenki, tuo kahden raaka-aineen täydellinen liitto, taipuu moneen. Useimmiten teen marengista pavlovan, klassisen marenkikakun. Se on siitä loistava jälkiruoka tai kakku, että se on kotonaan yhtä hyvin jouluna kuin juhannuksenakin. 

Marenkikakku eli pavlova

Marenki on meidän klaanin suosikki. Usein minulla on kaapin päällä marenkipohja valmiina keittiöliinan alla odottamassa herkkuhetkeä. Hetki on oikea aikayksikkö myös marenkikakun kokoamiseen, silloin kun pohja on jo tehty. Kermavaahto marengin päälle ja kasa sesonkiin sopivia raikastuksia kuten marjoja tai hedelmiä. Alle kokosin muutamia vinkkejä pavlovan täyttämiseen.

Marenkikakku eli pavlova

Koska marenkikakku tosiaan on meidän klaanin suosikki, on se päässyt myös joulupöytään. Ei aina tosin, sillä makeiden osalta olemme jouluna joustavaa sakkia. Jälkiruokien suhteen meillä ei oikeastaan ole jouluperinteitä. Suolaisten jouluruokien suhteen on toisin.

Siihen nähden, miten paljon rakastamme koko sakki uusien ruokien ja makujen kokeilemista, on joulupöytämme hämmentävän pysyvä, perinteinenkin. Ja tiedättekö mitä. Se on ihanaa.

Jos 364 päivää vuodessa on kokeileva ja vähän villi, on yhtenä päivänä oikein hyvä idea mennä hyvällä tutulla kaavalla. Olisipa kiva kuulla, onko teidän joulupöytä kokeileva vai perinteinen?

Tämän postauksen kaupallinen yhteistyökumppani, arjen pelastaja ja juhlan tekevä K-Supermarket, on siitä(kin) ihana kauppa, että sinne voi mennä juuri sellaisella ruoka-ajatuksella kuin haluaa. Perinteitä rakastavat saavat laadukasta lanttua, lohta, porkkanaa ja kinkkua. Ja ne joille joulu on ruokareviirin laajentamisen aikaa, voivat villiintyä vapaasti.

Valikoima on laaja ja laadukas. Ja mikä parasta, asiakkaat voivat vaikuttaa valikoimaan. Näiden kolmen, laatu, laadukkuus ja valikoima, päälle kun laittaa erinomaisen palvelun – yrittäjyys kyllä näkyy –, on askelmerkkien valinta aika helppoa.

Marenkikakku eli pavlovaReseptiMarenkikakku eli pavlova

8 annosta


 • 4 kananmunan valkuaista
 • 2 1/2 dl hienoa sokeria
 • 1–2 tl perunajauhoja
 • 1 tl omenaviinietikkaa

täyteideoita
 • kermavaahtoa tai kauravispiä (käy kaikkien täytteiden alle)
 • granaattiomenan siemeniä ja appelsiinia
 • appelsiinia ja suklaarouhetta
 • puolukoita ja suolakaramellikastiketta
 • mangoa, passiohedelmää ja garambolaa
 • kesällä: mansikoita ja muita tuoreita marjoja


 1. Erottele valkuaiset huolellisesti. Varmista, ettei keltuaista pääse yhtään mukaan.
 2. Vaahdota valkuiaset puhtaassa kulhossa pehmeäksi vaahdoksi. Metallikulho on helpoin saada rasvattomaksi, siksi teen marengin aina metallikulhossa.
 3. Lisää sokeri vähitellen samalla vispaten.
 4. Vispaa, kunnes marenki on niin kovaa, että kulhon voi kääntää ylösalaisin.
 5. Lisää perunajauhot ja omenaviinietikka. Perunajauhot sitovat marenkia hieman ja etikka antaa kauniin kiillon. Kumpikaan ei ole aivan välttämätön.
 6. Levitä marenki lusikan avulla leivinpaperille. Voit tehdä yhden ison tai useamman pienen ympyrän. Yritä tehdä marengista "allasmainen", jotta täytettä on helppo laittaa marengin päälle reilusti.
 7. Paista 125-asteisessa uunissa koosta riippuen 1–2 tuntia. Marenki on valmis, kun se on kevyttä ja irtoaa leivinpaperista helposti.
 8. Täytä juuri ennen tarjoilua.

1 kommentti

Leivontalaboratorio / Kirsi kirjoitti...

Pavlova on niin herkullista, erityisesti just sen vuoksi, että täytteitä vaihtelemalla saa just sellasen ku haluaa. Meillä on tänä jouluna hieman perinteistä poikkeava joulupöytä, koska juhlitaan joulu kahdestaan äidin kanssa. Me asutaan pääkaupunkiseudulla ja koko muu suku Oulussa. Tänä jouluna päätettiin jättää ruuhkajunat välistä ja viettää joulu kahdestaan. Ei viititä kahdelle paistaa kinkkua, joten ollaan päätetty tehdä pääruuaksi poron sisäfilettä. Jälkkäriksi on valikoitunu appelsiini-passionpavlova. Välipäivinä ajateltiin tehdä kana fantastico sun ohjeella. :)

Sisällön tarjoaa Blogger.