Pikkelöity sitruuna
Pikkelöity sitruuna on raikas lisäke monelle ruoalle. Tarjoa herkkua vaikka kalapöydässä tai blinien seurana.
Sitruunan paras sesonki ajoittuu vuoden pimeimpään aikaan. Se ei voi olla sattumaa.
Pikkelöity sitruuna on tavattoman helppo, yllättävän monen ruoan pariksi sopiva lisäke. Sitruunan pikkelöinti saattaa kuulostaa kummalliselta, mutta suosittelen kokeilemaan. Luulen, että yllätyt positiivisesti.
Söin ensimmäistä kertaa pikkelöityä sitruunaa pari vuotta sitten Oulun torilla, kun Street pies -kojulla niitä sujautettiin herkullisesti täytetyn ohuen leivän väliin. En ole aivan varma, oliko ne pikkelöidyt sitruuna tehty juuri näin. Mutta muistelen, että torikojun kokki kertoi käyttäneensä nimen omaan 1+2+3 -pikkelöintilientä. Klassikkoliemi sopiikin tähän erinomaisesti.
Raikas lisäke on mainio myös talviaikaan esimerkiksi blinipöydässä. Olen tarjonnut pikkelöityä sitruunaa myös ihanan blinipannarin kanssa. Pikkelöity sitruuna sopii myös kalaruokien lisäkkeeksi.
On yksi asia, joka pikkelöinnissä kannattaa huomioida: käytä luomusitruunoita. Koska sitruunat käytetään ja syödään kuorineen, se todella on tarpeellinen huomio. Muuten hommassa ei voi mennä pieleen.
Kokeile myös näitä herkullisia lisäkkeitä:
- Pikkelöity lemon snack eli minisitruuna
- Minttuiset uunitomaatit
- Savustettu munakoisotahna
- Pikkelöity fenkoli
- Pikkelöidyt jalapenot
PIKKELÖITY SITRUUNA
Välineet
- pieni kattila
- lasipurkki
Raaka-aineet
- 1–2 luomusitruunaa
- 1/2 dl väkiviinaetikkaa
- 1 dl hienoa sokeria
- 1 1/2 dl vettä
Tee näin
- Pese sitruuna ja viipaloi se mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Mandoliinilla se sujuu helpoiten.
- Poista siemenet.
- Mittaa etikka, sokeri ja vesi kattilaan.
- Kiehauta ja sekoittele, kunnes sokeri sulaa.
- Laita sitruunaviipaleet säilykepurkkiin ja kaada liemi päälle.
- Anna maustua vähintään 2 vuorokautta, mielellään pidempään.
- Säilytä jääkaapissa.