Tomaattipiirakka

maanantai 2. joulukuuta 2019
Helppo tomaattipiirakka on pian sinunkin kestosuosikki.

Tomaattipiirakka

JOULUKALENTERIN 2. LUUKKU


Suolainen piirakka kuuluu niihin resepteihin, jotka olisi hyvä olla teipattuna jääkaapin oveen, niin moneen arjen ja juhlan saumaan suolainen piirakka sopii.

Tomaattipiirakka on yksi suosikeistani feta-pinaattipiirakan ohella. Raaka-aineet ovat yksinkertaiset, mutta niiden yhdistelmä on aivan tavattoman hyvä. Uunissa paahdettaessa talvisistakin tomaateista tulee hehkuvia ja maukkaita, vaikka tietenkään mikään ei voita auringon kypsyttämiä punaposkia.

Kolmella helpolla vinkillä tomaattipiirakasta tulee aivan erityisen hyvä. Pidä siis nämä kikat mielessä, kun alat leipomispuuhiin.

  1. Tomaatit kannattaa laittaa piirakkaan päällimmäiseksi, jotta ne saavat paahteisen pinnan ja mausta tulee intensiivinen. Juuston alla tomaatit jäävät vetisiksi. 
  2. Tomaatit kannattaa myös leikata aivan ohuiksi viipaleiksi, jotta paistopintaa tulee paljon. Mitä ohuemmaksi tomaatit leikkaa sitä parempi niiden mausta ja rakenteesta tulee. 
  3. Kolmas kikkani on, että käytän useammanlaisia tomaatteja. Tavallisten tomaattien lisäksi leikkaan päälle kirsikkatomaatteja. Tavallisten tomaattien lisäksi, tai sijaan, piirakassa voi käyttää luumutomaatteja tai vaikka San Marzano -tomaattilajiketta.

Lisäksi kannattaa muistaa, että suolainen piirakkapohja on hyvä aina esipaistaa. Esipaistetusta pohjasta tulee täydellisen rapea ja herkullinen, ja se antaa piirakan pehmeille täytteille tasapainoa.



Resepti



Tomaattipiirakka


6–8 annosta

suolainen piirakkapohja
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 100 g voita
  • 3/4 tl suolaa
  • 2–3 rkl kylmää vettä tai rahkaa

täyte
  • 1 1/2 rkl Dijon-sinappia
  • 150 g hyvää juustoraastetta (esim. cheddar ja gruyere)
  • 1/2 dl tuoretta basilikaa silputtuna
  • 5–7 kypsää tomaattia
  • kourallinen kirsikkatomaatteja
  • suolaa ja mustapippuria
  • 2 rkl oliiviöljyä

tarjoiluun
  • oliiviöljyä
  • tuoretta basilikaa

  1. Nypi vehnäjauhot, suola ja voi murumaiseksi seokseksi. Anna taikinan levätä jääkaapissa kelmun sisällä vähintään tunti.
  2. Kuumenna uuni 200 asteeseen. 
  3. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Pistele haarukalla pohjaan reikiä. Esipaista pohjaa noin 10–12 minuuttia. Voit käyttää halutessasi pohjan päällä puolet paistoajasta esimerkiksi kuivia herneitä painona (laita herneet leivinpaperin päälle), jotta pohjan muoto säilyy paremmin.
  4. Leikkaa tomaatit aivan ohuiksi viipaleiksi. Raasta juusto.
  5. Levitä pohjan päälle Dijon-sinappi, juustoraaste, basilikasilppu ja tomaattiviipaleet. 
  6. Mausta suolalla ja pippurilla. Huiski päälle oliiviöljyä.
  7. Paista noin 20 minuuttia.
  8. Tarjoa tuoreen basilikan kanssa. Tarjoillessa voit tuoda vielä hehkua piiraan pintaan pienellä määrällä oliiviöljyä.
_____

Viime vuonna joulukalenterin toisesta luukusta löytyi hurmaavat hunaja-chilimantelit, jotka sopivat täydellisesti vaikka glögin kaveriksi.



Ei kommentteja

Sisällön tarjoaa Blogger.