|

Tartiflette

Tartiflette on alppiruokaa, joka valmistetaan perunasta ja juustosta. Täydellistä!

Tartiflette

Ystäväni kuvasi tuhteja alppiruokia, kuten tartiflettea, fondueta ja raclettea, osuvasti: Alppiruoat ovat kuin sisäisiä saunoja. Ne lämmittävät ja tuovat punan poskille ulkoilupäivän jälkeen. 

Totta. Juuri sellaisia ne ovat. 

Tartiflette valmistetaan vain muutamasta raaka-aineesta. Kun luet raaka-ainelistan, tiedät, ettei ruoka voi olla kuin aivan taivaallisen hyvää. Ja taivaallisen tuhtia. 

Jos mahdollista, käytä ruokaan Reblochon-juustoa. Pieniltä paikkakunnilta sitä voi olla vaikea saada ainakaan kokonaisina kiekkoina, mutta metsästys kannattaa. Lidl myy ainakin ajoittain Reblochonia paloina, se on mainio vaihtoehto. Helsingissä juustoa saa kuulemma Hakaniemen hallista.

Juuston lisäksi tarvitaankin vain perunaa, pekonia, sipulia, ranskankermaa ja loraus valkkaria. Niiden yhdistelmästä syntyy jotain maagisen ihanaa.

Resepti

Tartiflette

4–6 annosta

  • 1 kg kiinteitä perunoita
  • hieman suolaa
  • 1 iso kiekko (n. 400 g) Rebluchon-juustoa
  • 2 shalottisipulia
  • 150 g pekonia
  • 150 g ranskankermaa
  • 3/4 dl valkoviiniä
  • (1 valkosipulinkynsi)

  1. Kuumenna uuni 180 asteeseen
  2. Pese perunat. Kuori ne halutessasi. Pilko perunat kuutioiksi.
  3. Suolaa perunakuutiot kevyesti.
  4. Kuori ja hienonna shalottisipulit. Kuullota.
  5. Paista pekoni pannulla.
  6. Leikkaa Rebbluchon-juustokiekko vaakatasossa puoliksi (kuten täytekakkupohja).
  7. Voitele uunivuoka halutessasi puolitetulla valkosipulinkynnellä.
  8. Laita vuokaan puolet perunoista, sipulisilpusta ja pekonista. Sekoita.
  9. Laita päälle puolikas juustokiekko.
  10. Lisää loput perunat, sipulisilppu ja pekoni. Laita päälle toinen puolikas juustoa leikkuupinta alaspäin.
  11. Laita ranskankerma juustokiekon ympärille.
  12. Huiskauta valkoviini päälle.
  13. Paista noin tunti eli kunnes perunat ovat kypsiä. Voit tarvittaessa peittää vuoan leivinpaperilla paiston loppuvaiheessa.