Moussaka

torstai 16. huhtikuuta 2020
Moussakaa täydellisempää ja täyteläisempää ruokaa saa hakea. 


Moussakan salaisuus on sen valloittavissa osasissa: ohueksi leikatut perunat, kermainen juustoinen valkokastike, tomaattinen jauhelihakastike ja oliiviöljyn kanssa paahdetut munakoisosiivut. Kaikki nämä ovat herkkuja erikseenkin, mutta yhteen vuokaan ladottuna lopputulos on jotain maagisen hyvää. 

Selvää on, että pientä puuhaa moussaka vaatii, sillä kastikkeet täytyy keittää ja perunat ja munakoisot esipaistaa. Onneksi bechamelia eli juustoista valkokastiketta lukuun ottamatta esivalmistelut voi tehdä vaikka edellisenä päivänä. Jauhelihakastike vain paranee, jos se muhii pitkään ja maut saavat tasaantua seuraavaan päivään. Munakoisot eivät ole moksiskaan, jos ne itkettää ja paistaa etukäteen perunoista nyt puhumattakaan.

Ruoanlaiton rytmittäminen on usein avainsana sen vaivattomuuteen – niin moussakankin kohdalla. Kun uuni on kuuma, siellä voi paahtaa muiden touhujen lomassa seuraavien ruokien osasia. Munakello soimaan, jotta arkiaskareilta tai päikkäreiltä havahtuu ennen palohälyttimen piippausta.

Uunin jälkilämpö kannattaa muuten hyödyntää puolitettujen kirsikkatomaattien paistamisessa. Hieman nahistuneet tomaatinpuolikkaat sopivat ihanasti myös moussakan päälle.



Resepti



Moussaka

neljälle


jauhelihakastike*
  • 2 shalottisipulia
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 400 g karitsan tai naudan jauhelihaa
  • 400 g tomaattimurskaa tai paseerattua tomaattia
  • 1/2 dl vettä (huuhdo tomaattimurskapurkki)
  • 1–2 rkl punaviinietikkaa (tai loraus punaviiniä)
  • noin 1 tl suolaa
  • noin 2 tl hunajaa tai sokeria

munakoisot
  • 2 tai 3 munakoisoa
  • suolaa munakoisojen itkettämiseen
  • noin 3 rkl oliiviöljyä

perunat
  • 600 g kiinteitä perunoita (myös yleisperunat käyvät)
  • 1 rkl oliiviöljyä

bechamel-kastike
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 2 rkl voita
  • 5 dl maitoa (käytän usein kahviin tarkoitettua kauramaitoa)
  • 1/2 tl suolaa
  • ripaus muskottipähkinää
  • noin 1 1/2 dl juustoraastetta (esim. emmental tai cheddar) 

  1. Aloita jauhelihakastikkeesta, jotta se saa hautua kaikessa rauhassa. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. 
  2. Kuullota keskilämmöllä kunnes sipulit ovat hieman pehmenneitä. 
  3. Lisää lämpöä ja jauheliha. Ruskista ja naputtele lastalla pieneksi muruksi.
  4. Lisää tomaattimurska ja mausteet.
  5. Hauduta matalalla lämmöllä kunnes saat muut komponentit valmiiksi.
  6. Leikkaa munakoisot noin puolen sentin viipaleiksi. Ripottele päälle suolaa ja anna seistä puolisen tuntia. Voit leikata perunat sillä aikaa.
  7. Kuumenna uuni 200 asteeseen.
  8. Kuivaa munakoisot ja huiski päälle oliiviöljyä. Paista uunissa puolisen tuntia eli kunnes munakoisot ovat saaneet hieman väriä.
  9. Siivuta perunat ohuiksi linteiksi. Huiski päälle hieman öljyä ja paista perunat kypsiksi. Perunoiden ei kuitenkaan tarvitse paahtua (joskus minulla käy niin, eikä se haittaa).
  10. Valmista vielä valkokastike eli bechamel. Sulata kattilassa voi ja lisää siihen venhäjauhot. Anna vehnäjauhojen lämmetä minuutti tai pari voin kanssa.
  11. Lisää maito aluksi puoli desiä kerrallaan samalla voimakkaasti vispaten. Näin vältyt kökkäreiltä kastikkeessa.
  12. Keitä kastiketta kunnes se saostuu. Lisää mausteet ja juustoraaste.
  13. Kasaa moussaka: laita vuoan pohjalle jauhelihakastiketta, sitten munakoisoja ja perunoita. Toista kunnes olet käyttänyt kaikki ainekset.
  14. Kaada bechamel-kastike päällimäiseksi.
  15. Paista 200-asteisessa uunissa noin tunti. Jos pinta tummuu likaa, voit laittaa paiston loppuvaiheessa vuoan päälle folion.
–––––

* Satu Koivisto on käyttänyt jauhelihan sijasta linssejä. Kurkkaa Satun resepti, jos haluat moussakasta kasvisversion.

Ei kommentteja

Sisällön tarjoaa Blogger.