Täydellinen sitruuna-marenkipiiras

maanantai 4. toukokuuta 2020
Kaupallisessa yhteistyössä Finnamyl & Indieplace

Sitruuna-marenkipiiras on ihanaa. Tällä reseptillä siitä tulee täydellistä.


Rapeaksi paistetun pohjan päälle lusikoidaan kirpsakkaa sitruunatäytettä ja pilvenpehmeää italialaista marenkia. Täydellinen sitruuna-marenkitorttu on helppo, vaikka vaiheita onkin enemmän kuin yksi. 

Eniten tarkkuutta vaativa homma on marenki. Halusin tehdä sitruunapiirakan päälle pehmeän italialaisen marengin, joka paitsi näyttää myös on upottavan pehmeää. Italialainen marenki myös säilyy piirakan päällä kauniina ja kuohkeana seuraavaan päivään – piiraan voi siis tehdä hyvin etukäteen vaikka äitienpäivän juhlapöytään.


Pohjan rapeuden ja juuri sopivan mureuden salaisuutena on suomalainen voima-aine: peruna. Perunajauho tuo pohjaan kuohkeutta ja tekee rapeaksi paistetun taikinan leivoshaarukalla tai lusikalla helposti syötäväksi.

Kaikille tutut Finnamylin Kolmen konstin perunajauhot sekä luomu perunajauhot, joita nyt käytin, ovat täysin kotimaisia tuotteita, jotka sopivat sekä ruoanlaittoon että leivontaan. Kokemäellä, Uuden kuun Emilian hoodeilla, valmistetut perunajauhot ovat luontaisesti gluteenittomia ja helppokäyttöisiä. Perunajauhoilla suurustetaan kiisselit ja kastikkeet sekä saadaan kuohkeutta leivontaa. Sitruuna-marenkipiirakassa perunajauhoja on sekä pohjassa että sitruunatäytteessä.



Sitruuna-marenkipiiras aina ollut yksi suosikkileivonnaisistani. Ja se on myös yhden suosikkityyppini suosikkileivonnainen – äitin kanssa olemme samaa maata. Viime viikkoina olemme puhuneet monta kertaa sitruunapiirakan ihanuudesta. Ja jos viettäisimme äitienpäivää yhdessä, tekisin ehdottomasti sitruuna-marenkitorttua. Mutta sitten kun taas tavataan, on luvassa valloittavaa herkkua!


Resepti



Täydellinen sitruuna-marenkipiiras

8 annosta

  • 100 g voita
  • 3 rkl sokeria
  • 1/2 dl Finnamyl luomu perunajauhoja
  • 2 dl vehnäjauhoja (tai gluteenitonta jauhoseosta)
  • 1 tl sitruunan kuorta raastettuna (keltainen osa)
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 2 rkl kylmää vettä

sitruunatäyte
  • 1 1/2 dl sitruunamehua (noin kolmen sitruunan mehu)
  • 1 1/2 dl vettä
  • 1 dl sokeria
  • 2 rkl Finnamyl luomu perunajauhoja
  • 3 kananmunan keltuaista
  • 1 rkl voita

marenki
  • 3 kananmunan valkuaista
  • 3 rkl vettä
  • 2 dl sokeria

  1. Nypi kuivat aineet, sitruunankuoriraaste ja voi murumaiseksi seokseksi.
  2. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi.
  3. Laita taikina kelmuun käärittynä jääkaappiin noin tunniksi.
  4. Painele taikina yhteen isompaan tai useampaan pieneen vuokaan. 
  5. Pistele haarukalla pohjaan reikiä ja paista 180 asteisessa uunissa, kunnes pohja on saanut väriä (noin 15 minuuttia). Voit käyttää paistamisen alussa leivinpaperia ja kuivia herneitä (tai "baking beans"), jotta pohjan muoto pysyy paremmin. Paista kuitenkin lopuksi myös ilman herneitä, jotta myös pohja saa rapeutta.
  6. Valmista sitruunatäyte. Laita voita lukuun ottamatta kaikki ainekset kattilaan. Vispilöi tasaiseksi ja varmista, että perunajauhot liukenevat tasaisesti.
  7. Kuumenna sitruunatäytettä koko ajan sekoittaen kunnes kiisseli sakenee.
  8. Lisää voi ja sekoita se täytteen joukkoon.
  9. Kaada sitruunatäyte paistetun pohjan päälle.
  10. Valmista italialainen marenki. Huomaa, että tarvitset marengin valmistamiseen lämpömittarin.
  11. Mittaa vesi ja sokeri kattilaan. Sekoita. Laita lämpömittarin antura kattilaan ja kuumenna seosta sekoittamatta 120 asteeseen.
  12. Samalla kun sokeriliemi kuumenee, vaahdota valkuaiset napakaksi vaahdoksi.
  13. Kun sokeriliemi on 120-asteista, kaada se nauhamaisesti samalla voimakkaasti vatkaten valkuaisvaahdon joukkoon. Vatkaa kunnes marenki on selvästi jäähtynyt mutta vielä pumpulimaisen pehmeää.
  14. Lusikoi tai pursota marenki sitruunatäytteen päälle. Koristele halutessasi esimerkiksi mustikoilla.

Ei kommentteja

Sisällön tarjoaa Blogger.