Itse tehty ricotta

tiistai 28. lokakuuta 2014


Heti kärkeen on todettava, ettei otsikko pidä paikkaansa. Sana ricotta paljastaa jo kaiken. Se nimittäin tarkoittaa uudelleen keitettyä, mikä ei tämän itse tehdyn juuston kohdalla ole totta. Juusto on keitetty vain kerran.

Aivan oikea ricotta tehdään maidon herasta, joka on se osa maidosta, joka perinteisesti tehdyissä juustoissa jää jäljelle - niin nytkin. Kaikesta epäaitoudesta huolimatta ricotta on kuvaavin nimitys tälle kotijuustolle, sillä rakenne ja maku vastaa pehmeää ja hieman makeaa ricottajuustoa.

Ensimmäisen kerran teimme itse ricottaa serkkujuhliin, joissa juustoa tarjoiltiin leivän päällä marinoidun munakoison ja balsamicosiirapian kanssa. Tyrmäävän hyvä yhdistelmä! Ricottaa on käytetty myös sitruunan ja yrttien tai pinaatin kanssa pastan seassa sekä syöty purkista siltään. Maku on yhtäaikaa raikas ja pehmeä, täyteläinen ja kevyt.


Nyt jääkaapissa on purkillinen heraa, sen oikean ricotan ainesosaa. Se on erinomainen syy tehdä ihan oikeaa, kahdesti keitettyä ricottajuustoa.


ReseptiItse tehty ricottajuusto

4 dl täysmaitoa
1 dl kuohukermaa
1/4 - 1/2 tl suolaa
1 1/2 rkl sitruunamehua

Tarvitset juustonvalmistukseen paistomittarin, jolla voit mitata riittävän tarkasti kuumennettavan nesteen lämpötilaa. Mittaa maito ja kerma kattilaan ja mausta seos suolalla. Sekoita. Purista ja mittaa valmiiksi sitruunamehu odottamaan - älä kaada sitä vielä kattilaan.

Lämmitä maito-kermaseosta keskilämmöllä samalla rauhassa sekoitellen. Varo polttamasta pohjaan. Seuraa tarkasti lämpötilan kohoamista (ja raportoi siitä koko ajan isoon ääneen). Kun mittari näyttää 88 astetta, ota kattila pois levyltä ja kaada joukkoon sitruunamehu. Pyöräytä kauhalla muutaman kerran ja jätä viideksi minuutiksi tekeytymään. Älä koske kattilaan.

Juustomassan juoksettuessa valmistele harso- tai suodatinpussiviritys, johon juustomassa mahtuu valumaan. Voit esimerkiksi vuorata siivilän harsokankaalla (laita tarvittaessa useampi kerros, jos harso on harvaa) tai avata useamman suodatinpussin ja sommitella ne limittäin siivilään. Yhteen suodatinpussiin pieni juustomassa (kuten tässä reseptissä) mahtuu nipinnapin.

Kaada juustomassa viiden minuutin tekeytymisen jälkeen valumaan. Valuta 1 1/2 - 2 tuntia haluamastasi koostumuksesta riippuen. Kahden tunnin kohdalla juusto on jo pehmeää ja hyvin levittyvää, mutta ei valuvaa. Kahden ja puolen tunnin ajan valunut juusto on rakenteeltaan jo selvästi kiinteämpää ja hieman rakeisempaa.

Mausta juusto halutessasi yrteillä, mustapippurilla tai esimerkiksi valkosipulilla. Itse tehty ricotta sopii erinomaisesti levitteeksi (kuten kuvassa yllä) tai vaikkapa pastan joukkoon.

_____

Resepti on mukaelma Smitten Kitchenin ricottareseptistä.


8 kommenttia

Sari kirjoitti...

Tämä vaan on niin hyvää! Oletko kokeillut ricottaa missään makeissa herkuissa?

Hannele kirjoitti...

Joskus olen laittanut ricottaa juustokakun tyyppiseen, makeaan herkkuun. Ja itse tehtyä ricottaa olen syönyt hunajan kanssa paahtiksen päällä ja hillon kanssa skonssityyppisen leivän päällä. Aina hyvää, mutta eniten pidän hieman makean ricotan ja suolaisen yhdistelmästä.

Veera kirjoitti...

Tätä taidan tehdä heti. Tosin mun maito on kevyttä mallia, koitan paikata tilanteen laittamalla vähän enemmän kermaa. Mistä hankit heran?

Hannele kirjoitti...

Hera erottui siis juustomassasta valutuksen aikana ja se (noin 3dl heraa) on jääkaapissa. Jonkun tiedon mukaan se pitäisi käyttää hetimiten, mutta täytyy tutkia asiaa, josko se säilyisi kylmässä pari päivää.

Toivottavasti juusto maistui!

Liisa kirjoitti...

Tätä on pitänyt tehdä jo vaikka kuinka kauan. Jos nyt sitten vaikka viikonlopun aamiaispöytään!

Hannele kirjoitti...

Sinun tekemä, vastapaistettu leipä ja tätä. Ei paha.

Merja kirjoitti...

Ensimmäinen ajatus: mahtavaa, kotimaista ricottaa! Toinen ajatus/kysymys, miten tämä eroaa kotijuustosta? Sori, tämä kommentti on ihan ajatustenvirtaa. Tein kauan sitten Liehtalan museotilan emäntänä (jossa oli se kyyttö ja kanat ja lampaat ja turistit...) kotijuustoa ihan perinteisessä juustomuotissa jotenkin samalla viisiin.

Hannele kirjoitti...

Ajatuksenvirta on just hyvä tapa kommentoida!

Tämä on taatusti yhdenlaista kotijuustoa, se on ihan totta! Hienon nimen vaan lätkäisin :) Jotkut kai laittaa kotijuustoon piimää, toiset kananmunia. Sitruunalla juoksettamiseen olen törmännyt suomalaisissa ohjeissa (ymmärrettävästi) harvemmin.

EIkös kotimaista ricottaa myydä kaupoissakin? Se vaan taitaa olla nimellä herajuusto.

Sisällön tarjoaa Blogger.