| |

Antipasti-galette

Antipasti-galette on mehevän tomaattipiirakan ja perinteisen antipasti-lautasen yhdistelmä. Haalean tai kylmän piirakan päälle ladataan juuri niitä herkkuja, joita tekee mieli: tuoreita tomaatteja ja yrttejä, oliiveja, kapriksia ja artisokansydämiä. Runsas galette on täydellinen kesäpäivän lounas. Tai ajatelkaapa niitä syksyn pimeneviä iltoja, jolloin tekee mieli kaataa lasi punaista ja uppoutua nojatuoliin. Tai no, ei ajatella niitä hetkiä vielä – kesä on vasta puolessa välissä!

Idea perinteisten italialaisten alkuruoka- tai aperitiivi-naposteltavien ja suolaisen galeten yhdistelmästä lähti Perinneruokaa prkl -blogin tomaattigaletesta. Ensin ajattelin, että lisään vain tomaattien päälle oliiveja, sillä uunissa paahtuneet oliivit ovat aivan uskomattoman ihania (suosittelen kokeilemaan niitä esimerkiksi paahdetun kreikkalaisen salaatin yhteydessä). Mutta sitten homma lähti niin sanotusti laukalle. Uuniin laitoinkin galeten päälle vain tomaatteja ja oliiveja. Loput täytteet lisäsin sitten jäähtyneen piirakan päälle.

Galeten teossa parasta on, että mikään ei ole niin tarkkaa. Olen tehnyt pohjan vaikka minkälaisilla jauhoyhdistelmillä, ja aina siitä tulee hyvä. Tässä pohjassa on gluteenitonta jauhoseosta ja tattariajauhoa, mutta vehnä- ja ruisjauhon sekoitus toimii myös erinomaisesti, speltti-tattaripohja on yksi suosikeistani. 

Sama pätee galeten täytteiden kanssa: vain mielikuvitus on rajana. Yksi hyvä vinkki paljon nestettä sisältävien täytteiden kanssa on pellin kuumentaminen: kun pellin kuumentaa uunissa ennen galeten paistoa, kypsyy pohja nopeammin, ja siitä tulee rakenteeltaan parempi. Vinkki toimii mainiosti tomaattigaleten ja esimerkiksi marjagalettejen kanssa. 

Resepti

pohja

1 1/2 dl gluteenitonta jauhoseosta (tai vehnäjauhoja)

1 1/2 dl tattarijauhoja (tai ruisjauhoja)

1/2 tl suolaa

1 tl leivinjauhetta

100 g voita

3 rkl maustamatonta jogurttia tai maitorahkaa

(tarvittaessa tilkka vettä)

täyte

2 rkl pestoa (vihreä tai punainen)

4–5 luumutomaattia

oliiveja

isoja kapriksia

mozzarellaa

artisokansydämiä

kirsikkatomaatteja

tuoretta basilikaa

Sekoita taikinan kuivat aineet. Nypi joukkoon voi ja lisää lopuksi jogurtti tai rahka sekä tarvittaessa hieman vettä. Työstä nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Anna vetäytyä jääkaapisssa kelmuun käärittynä noin tunnin verran.

Kuumenna uuni 200 asteeseen (180 kiertoilmauunissa), ja anna pellin kuumeta uunissa. Kaulitse pohja noin 30 halkaisijaltaa olevaksi levyksi. Levitä pesto ja lado viipaloidut tomaatit niin, että reunoille jää noin viivi senttiä tilaa. Taita reunat kohti keskustaa. Lisää halutessasi oliiveja tai juustoa ennen paistoa. Paista 20–30 minuuttia eli kunnes reunat ovat saaneet kauniin värin. 

Lisää haalean tai jäähtyneen galeten päälle haluamasi täytteet.