| | | |

Kesäkurpitsatzatziki

Tahnatyyppi täällä taas hei! 

En olekaan pitkään aikaan tahnan tai kastikkeen reseptiä julkaissut. Tahnamaisia kastikkeita syntyy kyllä keittiössä aivan tuon tuosta, mutta useimmiten ne ovat kesäaikaan yrttien, öljyn ja hapon seoksia tai vanhoja tuttuja kastikkeita kuten chimichurria tai hummusta.

Tzatziki kuuluu samaan klassikkojen kerhoon. Kesäkurpitsasta tehtynä tzatziki on vähintään yhtä ihanaa kuin perinteinen kurkkutzatziki. Hieman kurkkua napakampi kesäkurpitsa sopii kastikkeeseen itse asiassa loistavasti, sillä se ei menetä nestettä aivan yhtä vallattomasti kuin kurkku. Myös suutuntuma on kurkkua mukavampi, kun maut ovat tekeytyneet ja kesäkurpitsan rakenne on antautunut valkosipulille, suolalle ja sitruunalle.

Tein kesäkurpitsatzatzikia viikonloppuna, kun kokoonnuimme Hannanluo ruokabloggaajaporukalla. Tzatzikin lisäksi tein viininlehtikääryleitä (resepti), jotka ovat kuin tehtyjä tzatzikin kanssa samaan suulliseen. Mutta dolmadesien lisäksi kastikkeeseen voi upottaa melkein mitä vaan: kasvistikkuja, sipsejä, perunalohkoja tai rapeaksi paahdettua leipää. Tzatziki, tai tsatsiki kuten se Suomessa usein kirjoitetaan, sopii myös uuniperunoiden tai grilliruokien lisäkkeeksi. Ja on se aivan ihanaa reiluina kekoina salaatinkin päällä. Se on sellainen tahnojen moniottelija, kuten parhaat niistä tuppaavat olemaan.

Kesäkurpitsa kuuluu niihin kasviksiin, joita arvostetaan aivan liian vähän. Ja siksi sitä myös käytetään melko vähän. Miedon makuinen, pehmeämaltoinen kasvis on parhaimmillaan pienenä ja napakkana, mutta käytettävissä – vaikka tähän tzatzikiin – myös isommaksi kasvaneena. Satokausikalenterin masinoimat kesäkurpitsatalkoot ovat tarpeen, sillä helle kypsytti kesäkurpitsat kertarysäyksellä koko Suomessa, eikä hiljalleen kuten tavallisempina kesinä. Ja kun tarjontaa on paljon, on hintaa vähän. Nyt on siis paras mahdollinen aika tarttua haasteeseen!

Resepti

Kesäkurpitsatzatziki

300 g paksua maustamatonta jogurttia

1 pienehkö kesäkurpitsa (+ripaus suolaa itkettämiseen)

2–3 valkosipulinkynttä

reilu kourallinen tuoreita yrttejä hienonnettuna (esim. persiljaa ja minttua)

1–2 rkl sitruunamehua

noin 1 tl suolaa

1–2 tl hunajaa tai sokeria

Raasta kesäkurpitsa karkeaksi raasteeksi. Laita raaste siivilään ja ripottele sekaan hieman suolaa. Anna valua puolisen tuntia. Painele liki kuivaksi. 

Sekoita jogurtin sekaan kesäkurpitsaraaste sekä hienonnetut valkosipulinkynnet ja yrtit. Mausta sitruunamehulla, suolalla ja pyöristä makua tilkalla hunajaa. Anna makujen tasaantua puolisen tuntia. Maista ja säädä tarvittaessa suolaisuus ja hapokkuussa sopivaksi.