Persimon-mozzarellasalaatti

torstai 6. joulukuuta 2018
Lautasellinen väri-ilottelua ja makujen tasapainoa. Sellainen on tämä salaatti, jonka saa koottua tarjolle hetkessä, jos on tehnyt suorastaan nerokkaat linssikrutongit etukäteen. Tee tätä!

Persimon-mozzarellasalaatti


JOULUKALENTERIN 6. LUUKKU



Makean persimonin ja mozzarellan upea liitto täydentyy nerokkailla linssikrutongeilla ja granaattiomenan siemenillä. Kokonaisuus on raikas, hieman makea ja tasapainoinen.

Resepti on ruokaidolieni, Pipsa Hurmerinnan ja Meri-Tuuli Väntsin, Samassa liemessä -kirjasta, joskin granaattiomenan siemenien sijaan kirjassa on kourallinen tuoretta basilikaa. Salaatti on ihanaa niinkin; basilika sopii persimonin kanssa aivan todella hyvin. Granaattiomenan siemenet pääsivät nyt salaattiin, koska ovat mokomat niin kauniita herkkuja. Ja koska basilika näytti kaupassa vähän samalta kuin aamulla peilissä näkynyt hahmo: vähän väsähtäneeltä. 

Linssikrutongit saavat salaatin aivan uudelle tasolle. Tai oikeastaan linssikrutongit saavat minkä tahansa ruoan aivan uudelle tasolle. Kuten sanoin, linssikrutongit ovat nerokkaita! Rapeat, koukuttavat hyvät krutongit sopivat oikeasti melkein minkä tahansa ruoan päälle. Ne ovat vähän kuin pari vuotta sitten tekemäni pecorino-crumble. Ripottelen crumblea ja linssikrutonkeja sinne tänne tuomaan rapeutta ja nostetta. Linssikrutongit tainnuttavat myös sipsinhimon – kokemusta on.



Resepti



Persimon-mozzarellasalaatti

4–6 annosta

  • 2 kypsää persimonia
  • 1 buffalomazzarellapallo
  • oliiviöljyä
  • omenaviinietikkaa
  • sormisuolaa
  • mustapippuria
  • puolikkaan granaattiomenan siemenet
linssikrutongit
  • 1 litra vettä
  • 1 tl suolaa
  • 1-2 laakerinlehteä
  • 2 dl vihreitä linssejä
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 1 tl suolaa
  • 1/4 tl sokeria
  • 1/2 tl juustokuminaa
  • 1/2 tl savupaprikaa (tai hieman vähemmän chilijauhetta)
  • mustapippuria
  1. Tee ensin linssikrutongit. Voit tehdä krutongit hyvissä ajoin etukäteen. 
  2. Kiehauta kattilassa vesi, 1 tl suolaa ja laakerinlehdet. 
  3. Huuhtele linssit huolellisesti ja lisää kiehuvaan veteen. Keitä 10–12 minuuttia. Linssit saavat jäädä napakoiksi.
  4. Kaada linssit siivilään ja huuhtele kylmällä vedellä.
  5. Kuumenna uuni 200 asteeseen.
  6. Kumoa linssit keittiöpyyhkeen päälle ja kuivaa ne talouspaperilla. Yritä saada linssit mahdollisimman kuiviksi, jotta niistä tulee uunissa rapeita.
  7. Sekoita loput ainekset kulhossa ja sekoita linssit mausteseoksen joukkoon. 
  8. Kaada linssit leivinpaperillä päällystetylle uunipellille. Paahda linssejä uunissa noin 15 minuuttia. Sekoita välillä. Linssit ovat valmiita, kun ne ovat rapeita ja saaneet selvästi väriä.
  9. Kokoa salaatti: Viipaloi persimonit ohuiksi siivuiksi. Revi mozzarella tarjoiluvadelle aseteltujen persimonsiivujen päälle. 
  10. Huiski päälle öljyä ja etikkaa sekä sormisuolaa ja hieman mustapippuria. 
  11. Ripottele päälle reilusti linssikrutonkeja ja granaattiomenan siemeniä. Tarjoa heti.

Ei kommentteja

Sisällön tarjoaa Blogger.