Yrttiset suolakeksit

keskiviikko 5. joulukuuta 2018
Kaupallisessa yhteistyössä Maldonin kanssa

Yrttiset suolakeksit kuuluvat pikkujoulukauden must have -leipomuksiin. Ne sopivat tarjottavaksi siltään, juustotarjottimella tai vaikka alkukeiton kanssa.


Pienet naposteltavat ovat heikko kohtani. Syytän siitä kyllä geenejäni – suolanhimo kulkee suvussa. Monessa polvessa suvussamme on suolahiiriä, ja minä olen yksi heistä. Ja ehkä juuri siksi olen omimmillani suolaisten ruokien ja - leipomusten kanssa.

Yrttiset suolakeksit ovat helppo ja erityisen hyvin pikkujouluaikaan sopiva tarjottava, vaikka mikä ettei keksit ovat ihania vaikka keskellä kesää. Leivonnassa on vähän samaa fiilistä kuin pipareita leivottaessa: muotin valitseminen ja muotin asettelu on osa leivonnan viehätysvoimaa. Nämä ovat sellaisia suolahiiren pipareita.


Suola onkin näissä kekseissä keskeisessä osassa: Suolaa on sekä taikinassa että hiutaleita valmiiden, voilla siveltyjen keksien päällä. Rapeat ja paperinohuet, pyramidimaiset suolahiutaleet viimeistelevät keksit.

Käytän aina tämänkaltaisessa leivonnassa Maldonin suolahiutaleita. Yli 100 vuotta Maldonin pikkukaupungissa käsityöläismenetelmin valmistettu suola on laadultaan aivan huippuluokkaa – se sopii minkä tahansa ruoan viimeistelyyn. Suolan valmistuksen taito on siirtynyt Maldonissa sukupolvelta toiselle. Luultavasti sielläkin asuu suolahiirien suku. Kekseihin sopii muuten ihanasti myös savustettu suola, jota saa K-kaupoista.

Aiemmin syksyllä jaoin kaupallisessa yhteistyössä myöskin toteutetun punajuuririsoton reseptin. Riisi ja punajuurihan ovat nyt joulun lähestyessä oikein kuumassa sesongissa, joten resepti kannattaa pitää mielessä. Resepti on ollut yksi syksyn luetuimpia juttuja. Ihanaa, että minun lempparit on teidänkin lemppareita.


Yrttiset uolakeksit voi hyvin valmistaa etukäteen ja säilyttää tarjoilua varten ilmatiiviissä rasiassa. Vaarana tosin on, että keksit häviävät salakavalasti piilopaikastaan. Ne ovat nimittäin ihan käsittämättömän herkullisia.ReseptiYrttiset suolakeksit

noin 40 kpl

 • 2 1/2 dl vehnäjauhoja
 • 3/4 tl leivinjauhetta
 • 1/2 tl Maldon-suolahiutaleita
 • 1/2 tl sokeria
 • 1 rkl tuoretta rosmariinia hienonnettuna
 • 50 g voita
 • 1 rkl oliiviöljyä
 • 1/2 dl vettä
lisäksi
 • hieman sulatettua voita
 • Maldon-suolahiutaleita

 1. Murskaa suolahiutaleet kämmenpohjassa. Sekoita kuivat aineet sekä yrttisilppu. 
 2. Nypi joukkoon voi ja öljy. 
 3. Lisää vesi ja työstä nopeasti taikinapalloksi.
 4. Laita kelmun sisään jääkaappiin tekeytymään vähintään tunniksi. Voit tehdä taikinan myös edellisenä päivänä.
 5. Kaulitse taikina ohueksi levyksi ja tee tasakokoisilla piparimuoteilla pieniä keksejä.
 6. Pistele haarukalla reikiä kekseihin, näin ne eivät pullistu uunissa.
 7. Kuumenna uuni 200 asteeseen ja paista keksejä noin 5 minuuttia eli kunnes ne ovat saaneet hieman väriä.
 8. Voitele uunituoreet keksit ohuelti voisulalla ja ripottele päälle suolahiutaleita.

Ei kommentteja

Sisällön tarjoaa Blogger.