Minestronekeitto – helppo ja muunneltava klassikkoresepti

maanantai 28. tammikuuta 2019
Minestronekeiton lämpö saa koko kropan hehkumaan. Keitto onnistuu helposti täysin vegenä – tai sitten sekaan voi laittaa vaikka jauhelihaa.

Minestronekeitto

Täyteläinen tomaattikeitto on jo siltään upea talviruoka. Tomaatin hapokkuus taittuu muilla kasviksilla pehmeäksi mutta raikkaaksi. Ja kun keiton täydentää pastalla ja pavuilla, on luvassa myös täyttävää herkkuruokaa. 

Kun kysyin muutama viikko sitten Insta-stoorissa, millaisia #arjentaklaaja-reseptejä toivoisitte, sain ison nipun vastauksia, joista yli puolessa toivottiin kasvisruokia. Myös kasvisruoat, jotka maistuvat lapsiperheissäkin, olivat monen toiveena. Minestrone on täyttää kaikki nämä toiveet. Pasta tekee siitä lapsille helposti lähestyttävän, eikä kovin moni aikuinenkaan pistä pahakseen tomaattiliemestä makua saaneita pasta-sattumia.

Jos pavut tuntuvat vieraalta ainesosalta, on minestronekeitto helppo tapa opetella niiden käyttöä. Papuja voi lisätä joukkoon maltillisesti tai lusikoida niitä epäilijän lautaselle vain muutaman. Myös chili con carne on muuten hyvä tapa aloittaa papujen käyttö – aika monta pavunvihaajaa olen chilillä kammennut lover-leiriin.

Toisaalta minestronekeitto on niitä ruokia, jotka ovat helposti muunneltavissa, sillä sekaan käy melkein mikä proteiininlähde tahansa. Jauheliha-minestrone on hyvää, samoin keittoon voi laittaa vaikka mifu-jauhista. 

Jos pakastimessasi on soffrittoa, on kuuluu se ehdottomasti minestroneenkin. Mutta ilmankin pärjää, joskin täyteläisen maun saadakseen on aikaa hyvä varata kasvisten kuullottamiseen ja keiton kymppiminsa enemmän. 

Minestronekeiton ohje on kuta kuinkin sama kuin Sydänmerkille, Voimaa keittiöstä -blogiini, tekemäni resepti. Mitä sitä pyörää uudelleen keksimään.



Resepti



Minestronekeitto


noin neljälle

  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 sipuli
  • 1–2 valkosipulinkynttä
  • 1 iso porkkana
  • 1–2 varsisellerin vartta
  • 6 dl kasvislientä (tai vettä)
  • 400 g tomaattimurskaa tai paseerattua tomaattia
  • noin 300 g kidneypapuja 
  • 1 1/2 dl kuivapastaa
  • 1 rkl punaviinietikkaa
  • 1–2 tl sokeria tai hunajaa
  • hieman mustapippuria
  • suolaa

  1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet sekä raasta kuorittu porkkana. Hienonna tai raasta myös selleri. Jos sinulla on soffrittoa pakastimessa, käytä sitä.
  2. Kuullosta kasviksia öljyssä keskilämmöllä vähintään vartti.
  3. Lisää tomaatimurska tai paseerattu tomaatti, pavut ja pasta.
  4. Keitä kunnes pasta on kypsää.
  5. Mausta etikalla, sokerilla, mustapippurilla ja suolalla.

4 kommenttia

Anonyymi kirjoitti...

Sinun arkiruoka-arkistosi on ihan super! Just eilen tein tomaattista kvinoa-papupataa ja se sai kiitosta pienenkin ruokailijan suusta. Tämä keitto pääsee myös varmasti ruokapöytäämme. Kiitos!

Liisa kirjoitti...

Komppaan edellistä! Tosi monta reseptiä olen talven mittaan sun arkistoista kaivanut ja tehnyt. Tämän reseptin työvaiheista muuten puuttuu sen kasvisliemen/veden lisääminen :).

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Minäkin saa kokkipottilasta koko ajan vinkkejä, tällä kertaa tuli kyllä aika erilainen minestrone kuin tämä Hannelen, mutta hyvää sekin on. :D Soffritto tuli pakastimesta mukaan! Yksi pieni pussi enää jäljellä, joten pian voisi tehdä uuden satsin.

Hannele kirjoitti...

Ihanaa, IHANAA kuulla. Kiitos, kaikki! <3

Ja kiitos Liisa, lisään liemen työvaiheisiin. Saattaa tulla sillä tavalla parempi keitto.

Sisällön tarjoaa Blogger.