Graavatut keltuaiset

Graavattu keltuainen kuulostaa erikoiselta, mutta on umamisuudessaan upea!

Graavatut keltuaiset

Graavatut keltuaiset ovat kaikessa hämmentävyydessään aivan käsittämätöntä herkkua. Voit raastaa tai vuolla syötävää kultaa pastan tai voileivän päälle, skagenröran kruunuksi tai blinien ylle tuomaan umamisuutta. 

Graavatut kananmunan keltuaiset on helppo tehdä, eikä aktiivista aikaa mene muutamaa minuuttia pidempään. Keltuaiset saavat graavautua rauhassa jääkaapissa useamman päivän ja säilyvät valmiina kuukausikaupalla, joten keltuaiset voi laittaa tekeytymään hyvissä ajoin.

Graavatut keltuaiset

Poimin idean graavattuihin keltuaisiin Vaimomatskuu-blogista, jossa on muutoinkin aivan valtavasti uusia ideoita, inspiraatiota ja valokuvataidetta. Keväällä graavasin vihdoin ensimmäiset keltuaiset – siitä lähtien niitä onkin ollut aina jääkaapissa.

Idea on helppo: luomumunan keltuaiset laitetaan suola-sokeripedille ja peitetään samalla seoksella. Suola-sokeriseoksen voi maustaa haluamallaan tavalla.

Minä hienonnan monesti sekaan merileväarkin ja/tai laakerinlehden tai pari. Joskus maustoin seoksen suppilovahverojauheella. Valkoisen sokerin voi osittain korvata vaikka kookossokerilla, jolloin keltuaiset saavat hieman karamellisia sävyjä.

Käytä keltuaisia vaikka näiden ruokien kanssa:

GRAAVATUT KELTUAISET

Graavatut keltuaiset ovat yllättävä ja upea umamipommi.
Esivalmistelu15 minutes
tekeytyminen5 days

Raaka-aineet

  • 4 kananmunan keltuaista
  • 2 dl sokeria
  • 2 dl merisuolaa
  • 1 merileväarkki
  • 1–2 laakerinlehteä

Tee näin

  • Hienonna merileväarkki ja laakerinlehti ja noin 1/2 dl suolaa tehosekoittimessa.
  • Sekoita suola ja sokeri.
  • Kaada noin puolet suola-sokeriseoksesta rasiaan tai laakeaan kulhoon.
  • Tee keltuaisille pienet kolot. Varmista, että suola-sokeriseosta on myös kolon pohjalla.
  • Asettele keltuaiset koloihin.
  • Peitä keltuaiset lopulla suola-sokeriseoksesta.
  • Laita astia peitettynä jääkaappiin 5–7 päiväksi.
  • Huuhtele keltuaiset juoksevan veden alla.
  • Kuivata 50-asteisessa uunissa pari tuntia välillä käännellen, jotta graavatun keltuaisen pinta kuivuu.
  • Säilytä jääkaapissa ilmatiiviissä rasiassa.

Joko seuraat Kokit ja potit -ruokablogia Pinterestissä?