Pasta bolognese

maanantai 16. maaliskuuta 2020
Pasta bolognese, joka toimii myös vegenä.

Pasta bolognese

Kaikessa maailman mylleryksessä yksi asia ei muutu: pasta on arkiruokien valtiatar. Pastoista klassisin, pasta bolognese, onnistuu hyvin myös vegenä perinteisen jauhelihan sijaan.

Pasta bolognesea tehdessä maltti on valttia. Parilla kikalla nopeastikin saa riittävän hyvää kastiketta, palaan kikkoihin postauksen lopussa, mutta pitkään hauduttamalla maut tiivistyvät ja saavat syvyyttä. Eli jos vain mahdollista, käytä hauduttamiseen aikaa ja syö pastaa vasta ehkä seuraavalla aterialla.

Pasta bolognese

Olen tehnyt bolognesea viime aikoina useimmiten soijarouheesta, sillä sitä on liki aina kaapissa. Pari desiä rouhetta vastaa noin paketillista jauhelihaa. Voit myös käyttää osin lihaa ja osin soijarouhetta, eikä kukaan huomaa mitään eroa.

Ehkä muistatkin, että tehtailen silloin tällöin pakastimeen soffrittoa eli italialaista makupohjaa, joka tuo bolognesen kaltaisiin kastikkeisiin aivan todella mahtavasti makuvivahteita. Kurkkaa soffritto-postauksesta, mihin kaikkeen makupohjaa voi bolognesen ohella käyttää!

Sitten vaan hommiin. Kyllä tästä selvitään. Paljolla pastalla.



Resepti



Pasta bolognese

neljälle

  • 1 keskikokoinen sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1–2 varsisellerin vartta
  • 1 porkkana
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 2 dl soijarouhetta TAI 400 g jauhelihaa
  • 1 dl punaviiniä
  • 1 dl vettä (HUOM! Lisää vettä vain jos käytät soijarouhetta)
  • 1 tl paprikajauhetta (mieto)
  • 1 1/2 –2 tl suolaa
  • 800 g (2 prk) tomaattimurskaa TAI säilöttyjä kirsikkatomaatteja
  • hieman hunajaa tai sokeria
  • mustapippuria

  1. Kuori ja hienonna sipuli, valkosipuli ja porkkana. Raastaminen on tässä tapauksessa hyvä tapa hienontamiselle. Hienonna myös selleri.
  2. Kuumenna öljy ja hauduta keskilämmöllä kasviksia noin 15 minuuttia eli kunnes ne hieman pehmenevät.
  3. Lisää soijarouhe, punaviini, vesi ja paprikajauhe sekä suola. Sekoita ja anna soijarouheen turvota. TAI lisää lämpöä ja laita joukkoon jauheliha ja ruskista ja mausta se.
  4. Lisää tomaattimurska, sekoita ja anna hautua pienellä lämmöllä kannen alla ainakin tunteroinen.
  5. Pyöristä makua pienellä määrällä hunajaa tai sokeria. Yleensä se tekee ihmeitä. 
  6. Jos bolognese maistuu valjulta, lisää hieman suolaa ja/tai makeutta. Yleensä kyse on jomman kumman puutteesta.
–––––

Jos sinulla on hoppu, hauduta ilman kantta ja lisää hieman enemmän makua pyöristävää makeutta.

1 kommentti

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Soffritto on tullut CampaKeittiöönkin jäädäkseen, kiitos sinun <3

Sisällön tarjoaa Blogger.