Maapähkinäkastike vietnamilaisille kesärullille
Maapähkinäkastike on koukuttavaa ja täyteläisen herkullista.
”Maapähkinäkastike on mielettömän hyvää. Voisin lusikoida sitä suoraan kulhosta”, kuulin sanottavanbrunssilla ainakin kahdesti. Kastikkeessa yhdistyvät kaakkoisaasialaiseen tapaan kaikki perusmaut – makea, suolainen, hapan ja karvas – mikä tekee siitä koukuttavaa ja täyteläisen herkullista.
Kastike on täydellinen makupari vietnamilaisille kesäsalaatille. Ja tietenkin myös kesärullille, joista kesäsalaatti on saanut innoituksensa. Kastike sopii hyvin myös bahn mi -leivän väliin tai tuoreiden kasvisten dipiksi. Jos teet vietnamilaisia kesärullia, suosittelen tekemään maapähkinäkastikkeen lisäksi myös perinteistä kaakkoisaasialaista kastiketta.
Kannattaa myös kokeilla maapähkinäkastiketta kanalle tai kanasalaatille, sillä hieman satay-kastiketta muistuttava resepti toimii kanan kanssa aivan todella hyvin.
Jos tykkäät enemmänkin kaakkoisaasialaisesta ruoasta, älä missaa näitä Kokkipottilan suosikkireseptejä:
- Pad Thai eli paistetut nuudelit
- Nuudelit maapähkinäkastikkeessa
- Paistettu riisi thaimaalaisittain
- Kaakkoisaasialainen kaalisalaatti
Resepti
Maapähkinäkastike
- 1/2 dl makeuttamatonta maapähkinävoita
- 1-2 rkl soijakastiketta
- 1-2 rkl limettimehua
- 2 rkl agavesiirappia (tai esim. palmusokeria)
- 1 tl Sriracha-kastiketta (tai muuta chilikastiketta – säädä määrää maun mukaan)
- noin 1/2 tl tuoretta inkivääriraastetta
- kuumaa vettä
- Sekoita vettä lukuun ottamatta kaikki ainekset kulhossa.
- Lisää kuumaa vettä oikean koostumuksen aikaansaamiseksi.
- Soijakastikkeen ja limettimehun määrää säätämällä saat omaan suuhusi sopivaa kastiketta.