Marinoitu lehtikaalisalaatti

Lehtikaali kaipaa rutistelua ja nesteytystä – pienillä kikoilla sen rakenne saa lempeyttä ja maku intensiivisyyttä.

Marinoitu lehtikaalisalaatti

Aina välillä jään jumiin raaka-aineisiin. Nyt on lehtikaalin vuoro. Osasyy lehtikaalimaniaan on tosin lehtikaalisato, joka on, miten sen nyt sanoisi, riittävän suuri ja täydellisen reiätön. Lehtikaalipestoa ja syksyn ihaninta salaattia olen tehnyt tänäkin syksynä jo monesti.

Marinoitu lehtikaalisalaatti sai innoituksensa usein sushiravintoloissa tarjottavasta merileväsalaatista, josta pidän aivan valtavasti (merilevä on muuten raaka-aine, johon jään koukutun myöskin aivan tavattoman helposti). No eihän lehtikaalista tietenkään aivan samanlaista tule, mutta samankaltaisiin ruokiin marinoitu lehtikaali kyllä sopii.

Hieman aasialaisvivahteisesti marinoitu lehtikaali on erinomainen lisäke susheille ja sushisalaattiin myös erilaisiin riisi- tai nuudelipohjaisiin ruokiin. Trendikkäät kulhoruoat ovat kuin tehtyjä marinoidulle lehtikaalisalaatille. Kokeile vaikka Annen nuudelikulhoa tai Hannan lohi-nuudelibowlia. Julkaisen muuten pian reseptin, johon lehtikaalisalaatti sopii kuin nenä päähän. Toisaalta tämän lisäkesalaatin aasialaiset maut eivät ole niin selkeitä, etteikö salaatti sopisi melkein minkä tahansa arkiruoan lisäksi. Testasin makaronilaation kyljessä. Toimii.

Olen aiemminkin kirjoittanut siitä, miten lehtikaali tykkää rutistelusta, suolasta ja nesteytyksestä. NO KUKAPA EI, kysyn vaan! Näillä kolmella kikalla lehtikaali antautuu kunnolla. Kun lehtikaalin silppuaa pieneksi, maustaa salaatin pienellä määrällä suolaa ja mielellään nestettä hapanta nestettä (vaikka etikkaa tai sitruunamehua) ja sitten puristelee seosta hetket, on suutuntumaltaan hieman napakan ruohomainen rakenne saanut paljon pehmeyttä ja lempeyttä. Samalla lehtikaali imee itseensä kastikkeen makuja. Tai ei kai se varsinaisesti mitään ime, mutta kastikkeen maut kietoutuvat kuitenkin lehtikaaliin tiukasti.

Resepti

Marinoitu lehtikaalisalaatti

4 annosta

100 g lehtikaalia

2 rkl soijakastiketta

1–2 rkl riisietikkaa

1 rkl öljyä (esim. rypsiöljy)

1 tl hunajaa tai agavesiirappia

1–2 valkosipulinkynttä hienonnettuna

hieman chilihiutaleita

Poista huuhdelluista lehtikaaleista paksut lehtiruodit ja hienonna lehdet pieneksi silpuksi. Sekoita kastikkeen ainekset ja kaada salaatin joukkoon. Rutistele käsin salaattia hetki, kunnes lehtikaalin rakenne hieman pehmenee. Anna marinoitua vähintään puoli tuntia. Salaatin voi tehdä valmiiksi jo edellisenä päivänä. Raikas väri hieman tummuu, mutta mausta tulee intensiivisempi.

_____