Lähi-idän pata

tiistai 23. huhtikuuta 2019
Uunissa itsestään tekeytyvät pataruoat sopivan mainiosti myös kevääseen. Ruoka uuniin ja pihalle!


Aurinkoisilla ilmoilla sen huomaa: ihmiset ovat villiintyneet keväästä. Kävelijöitä, lintubongareita, juoksijoita ja kaksipyöräisiä on liikkeellä aamusta iltaan. Tämmöisillä keleillä ei malta olla sisällä lainkaan!

Lähi-idän pata on mainio ruoka: paitsi että se valmistuu uunissa itsekseen se on myös toteutettavissa kasvis- tai liharuokana. Kuvassa olevassa padassa käytin lihana karitsaa, jota pääsiäisien jälkimainingeissa on kaupoissa usein saatavilla vielä hyvin. Samaa pataa olen tehnyt myös broilerinkoivista ja - reisipaisteista sekä vegenä – kikherneet tuovat kyllä ruokaan riittävästi proteiinia ja ruokaisuutta.

Harissa on yksi luottomausteistani. Vahvanmakuinen tahna sopii tomaatin ja kikherneiden kanssa yhteen mainiosti. Yksi luottoresepteistäni on viime syksynä tuon tuosta ruokapöydässä ollut tomaatti-fenkolivuoka fetajuustolla, jossa on myös mausteena harissaa. Samoin paahdettu munakoiso-kikhernesalaatti ja marokkolainen linssikeitto ovat saaneet harissasta makupohjaa. Myös shakshukaan harissa sopii loistavasti. Toinen harissa-tyyppi on Hanna, jonka tontilta löytyy vaikka kuinka monta ihanaa harissaa sisältävää ruokaa. Esimerkiksi nämä hetkessä valmistuvat harissa-papupyörykät on superherkullisia (postauksen kuvissa saattaa näkyä tuttuja).

Jos Lähi-idän pataan sujauttaa lihaa, kannattaa sen antaa muhia uunissa matalassa lämmössä ihan rauhassa, jotta lihasta tulee ihan mureaa ja suuhun sulavaa. Kasvispadan kanssakaan ei kannata hötkyillä; sekin tykkää pitkästä uunikylvystä, jossa maut syventyvät, vaikka kypsänä pataan kaadetut kikherneet eivät kypsyäkseen haudutusta tarvitsekaan.



Resepti


Lähi-idän pata 

neljälle

  • 2 pientä shalottisipulia
  • 4–6 valkosipulinkynttä
  • 1 prk säilöttyjä kikherneitä (jos et laita lihaa, voit lisätä kikherneiden määrää)
  • 1 prk säilöttyjä kirsikkatomaatteja
  • tilkka vettä (huuhtele tomaattipurkki)
  • noin 1 1/2 tl suolaa
  • 1–2 rkl harissaa
  • 1–2 tl jeeraa eli juustokuminaa
  • 1 (luomu) sitruuna
  • 2–3 karitsan potkaa tai broilerin koipireittä
  • kourallinen kalamata-oliiveja

  1. Kuori ja lohko sipulit, valkosipulinkynnet voit laittaa pataan kokonaisina.
  2. Laita uuninkestävään pataan valutetut kikherneet, tomaatit, vesi, suola ja harissa sekä jeera.
  3. Purista sitruunan mehu pataan. Voit laittaa pataan myös luomusitruunan huolella pestyt kuoret.
  4. Lisää liha ja oliivit. Sekoita
  5. Paista noin 125 asteisessa uunissa noin kaksi tuntia tai kunnes liha on hyvin mureaa.

Ei kommentteja

Sisällön tarjoaa Blogger.