Porokiusaus

tiistai 19. marraskuuta 2019
Helppo porokiusaus tekeytyy itsestään uunissa.

Porokiusaus

Hetki esivalmisteluja ja ruoka uuniin. Niin helppoa on kiusauksen teko! Jos haluaa tehdä kiusauksen kaikkein vaivatta, perunoina voi käyttää pakasteita, esimerkiksi peruna-sipulisekoitusta. Mutta ei perunoiden kuoriminen ja pilkkominenkaan iso homma ole.

Usein teen kiusauksen edellisenä iltana valmiiksi kylmään. Kun on ruokailun aika, vuoka vain työnnetään uuniin ja otetaan pienet ruoanlaittotirsat (jos ajattelit ruoanlaittoviiniä, on sekin aivan ookoo). Parasta uuniruoissa on juuri tämä: ruoka valmistuu itsestään. Porokiusaus valmistuu tunnissa, jos käytät raakoja perunoita.

Porokiusaus

Porokiusauksesta tulee mielestäni paras, kun sen tekee savupororouheesta. Savupororouhe on mahtava tuote, sillä se säilyy hyvin jääkaapissa ja antaa tosi hyvin makua. Pussillinen riittää hyvin neljä, kuudenkin hengen ruokaan.

Savupororouheesta syntyy muuten myös mainio täyte uuniperunoille. Sama tahna sopii hyvin myös rapean leivän dipiksi tai saaristolaisleivän päälle.

Porokiusaus

Minä tykkään syödä savuporokiusauksen kanssa maustekurkkuja, jotkut vannovat puolukoiden tai puolukkahillon nimeen. Rosmariini sopii hyvin kuvaan molemmissa tapauksissa. Laitan rosmariinit monesti ripotellen päälle, jolloin jokainen syöjä saa valita mielipiteitä jakavan yrtin sopivuudesta omalle lautaselleen. Siinä missä yksi heittää rosmariinit sivuun kahmii toinen kaikki kiusauskasansa päälle.Resepti


Porokiusaus

4–6 annosta

 • reilu kilo kiinteitä perunoita (tai 1 kg peruna-sipulisekoitusta)
 • 150 g (1 pss) savupororouhetta
 • 2 dl kermaa
 • 2 dl maitoa
 • 3/4 tl suolaa
 • 100–150 g sulatejuustoa (koskenlaskija tai vastaava)
 • rosmariinia (noin 2–3 tl, jos hienonnat kiusauksen joukkoon)

 1. Kuori ja huuhdo perunat ja leikkaa ne joko ohuiksi siivuiksi tai ranskalaismaisiksi tikuiksi. Mandoliini helpottaa ja nopeuttaa siivuttamista merkittävästi.
 2. Lado uunivuokaan vuorotellen perunalinttejä ja savupororouhetta.
 3. Mittaa kattilaan kerma, maito, suola ja sulatejuusto. Kuumenna ja sekoittele kunnes juusto on sulanut nesteen joukkoon.
 4. Kaada juustokastike peruna-poroseoksen päälle.
 5. Paista 180–200 -asteisessa uunissa noin tunti. Jos käytät peruna-sipulipakastetta noin 45 minuuttia riittää.
 6. Peitä vuoka tarvittaessa foliolla tai leivinpaperilla paistamisen loppuvaiheessa.
 7. Anna kiusauksen asettua noin vartti ennen tarjoilua.
––––––

Alkuperäinen resepti: Kotiliesi

2 kommenttia

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Ai että näyttää hyvältä, melkein tunnen tuoksun tänne asti <3

Hannele kirjoitti...

Tämä tuoksuu kyllä hurmaavalle!

Sisällön tarjoaa Blogger.