Itse tehty voitaikina
Itse tehty voitaikina saa aikaan ihastuneita huokauksia. Täyteläistä ja täydellistä.
Itse tehty voitaikina ei ole lainkaan vaikea tehdä. Etenkin, jos valitsee helpomman tien. Ainekset vaivataan sekaisin, taikinaa kaulitaan ja taitellaan muutamia kertoja ja siinä se. Lopputulos on paljon maukkaampi kuin kaupan taikina, vaikka aivan samaan lehtevyyteen ei toki päästäkään.
Testasin myös perinteisempää, sitä vaativampaa tapaa, jossa osa voista kaulitaan taikinaan lastuina. Lopputulos joulutortuissa ja pasteijoissa oli niin samanlainen, että päätin pitäytyä helpossa ohjeessa.
Täydelliset joulutortut syntyvät, kun teet voitaikinan ja keität samalla luumuhillon kuivatuista luumuista. Alla on voitaikinan ohje sekä linkki luumuhilloreseptiin ja suolaisiin joulutorttuihin, joihin taikina sopii myös erinomaisesti. Myös gluteeniton voitaikina onnistuu hyvin kotikonstein.
Muista myös nämä joulun ajan klassikot:
- Paras joulusinappi
- Saaristolaisleipä ja Gluteeniton saaristolaisleipä
- Punaviinisuola – helppo ruokalahja
- Piparitalo glögikupin reunalle
ITSE TEHTY VOITAIKINA
Raaka-aineet
- 4 dl vehnäjauhoja
- 1/2 tl merisuolaa
- 1 1/2 dl vettä
- 180 g voita (kylmää ja kuutioitua)
Tee näin
- Laita kaikki ainekset kulhoon ja vaivaa käsin tai koneella tasaiseksi taikinaksi.
- Taikinan kaulitseminen helpottuu, jos taikina kylmää. Voit siis laittaa taikinan ennen kaulintapuuhaa.
- Kaulitse taikina levyksi, taita kolmeen osaan.
- Kaulitse uudelleen ja taita taas.
- Kaulitse muutamia kertoja.
- Käytä mahdollisimman vähän kaulitessa jauhoja, ettei taikinaan muodostu jauhotaskuja.
- Säilytä kylmässä.