Seljankukkaglögi

maanantai 17. joulukuuta 2018
Vaalea seljankukkaglögi syntyy muutamasta raaka-aineista, ja on upea talvijuoma. Seljankukan kanssa sopivat tutut glögimausteet.


Itse tehdyt glögit ovat monella tapaa mahtavia: ne levittävät kotiin upean joulun tuoksun ja valmistuvat nopeasti hellalla. Ainekset voivat odottaa sopivaa hetkeä kaapissa, eikä vieraille tai omalle joukolle (kuten mummini perhettä aina kutsuu) juuri muuta tarvitse tarjota – omatekoinen glögi riittää.

Jos olet seurannut Kokkipottilan puuhia pidempään, olet varmasti huomannut ihastukseni seljankukkaan. Joulukalenterissakin on ollut jo yksi seljankukkaresepti eli Hugo-drinkki. Seljankukan moniuloitteinen tuoksu- ja makumaailma on koukuttavan ihana. Vaikka makupaletissa on paljon kesän kukkeutta ja tunnelmaa, sopii se mainiosti myös talveen ja jouluun.

Joulun mausteet viihtyvät seljankukan kanssa paremmin kuin hyvin. Kaneli, tähtianis ja ripaus hieman pippurisuutta tuovaa neilikkaa maustavat glögin sävykkääksi. 


Seljankukkamehun lisäksi glögissä on valkoviiniä. Viini taittaa mehutiivisteen makeuden ja tuo osansa glögin vivahteikkuuteen. Voit käyttää glögissä melkein mitä vain valkoviiniä, minä tykkään eniten yhdistelmästä silloin kun viini on kuiva ja siinä on hapokkuutta.

Olen tarjonnut seljankukkaglögiä sekä kuumana että kylmänä – molemmilla tavoilla glögi saa hymyn huulille. Aromikasta juomaa ei tarvitse tarjota isosta motista, pieni kuppi juomaa riittää hyvin. Glögin seuraksi sopii pienet naposteltavat kuten pähkinät. Mikä ettei seljankukkajuoman seurakasi voisi kokeilla myös mausteisia pähkinöitä, esimerkiksi sokerihuurrutettuja maapähkinöitä, nopeita chili-hunajamanteleita tai gochujang-manteleita


Klementiiniviipaleet antavat glögille viimeisen silauksen ja saavat hehkua vuoden pimeimpiin päiviin. Joskus olen muuten puristanut hieman klementiinin mehua seljankukkaglögiin. Erityisesti silloin kun juoma tarjoillaan kylmänä, on klementiinin mehu upea lisä.



Resepti


Seljankukkaglögi

4–6 annosta

  • 3 dl seljankukkamehua tiivisteenä (esim. Brunneby)
  • 3 dl kuivaa valkoviiniä
  • 2 kanelitankoa
  • 2–4 tähtianista
  • 2–4 kokonaista neilikkaa
  1. Laita seljankukkamehu ja mausteet kattilaan. Anna kiehua aivan hiljalleen noin kymmenen minuuttia. 
  2. Nosta kattila hellalta ja jätä mausteet kuumaan mehuun tekeytymään vähintään vartiksi.
  3. Jos tarjoat glögin kuumana, mittaa viini kattilaan ja kuumenna liki kiehuvaksi.
  4. Jos tarjoat glögin kylmänä, jäähdytä mehu ja sekoita jääkaappikylmä viini kylmän mehutiivisteen joukkoon.
  5. Makeutta voit säätää lisäämällä mehutiivistettä tai valkoviiniä.

Ei kommentteja

Sisällön tarjoaa Blogger.