Aasialainen bataattikeitto – kohti ilmastoystävällistä ruokavaliota

tiistai 26. maaliskuuta 2019
Postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä WWF:n kanssa

Lähtisitkö kanssani maailman suurimmalle kynttiläillalliselle? Pöytä on katettu, tervetuloa mukaan.Tein kynttiläillalliselle samettista ja aromaattista bataattikeittoa, joka hehkuu lämpöä ja maistuu taivaalliselta – vähän myös thaivaalliselta, sillä keitto on maustettu thaimaalaisella currytahnalla. Paahdettujen bataatti- ja perunalohkojen lisäksi tarvitaan vain maustetahnaa, kasvislientä ja kookosmaitoa.

Useiden kansainvälisten tutkimusten mukaan kasvisruoan lisääminen ja lihan kulutuksen vähentäminen on ilmaston kannalta tärkeää. Ilmastonmuutoksen hidastamiseksi tarvitaan konkreettisia keinoja, ja keittiössä jos jossain ajatus on helppo kiepsauttaa konkretiaksi. 


Minusta on tosi tärkeää muistaa, että pienilläkin valinnoilla ja muutoksilla on merkitystä. Äärestä laitaan ei tarvitse hypätä. Jos tähän saakka olet kokannut kaikilla aterioilla lihaa, keskity esimerkiksi tekemään liharuoan sijaan yksi kala-ateria viikossa. WWF:n kalaoppaasta löytyvät helposti ne kalat, joiden kalastus on kestävällä pohjalla. Kotimaisista kaloista esimerkiksi ahven, muikku ja hauki ovat vastuullisia valintoja. 

Suomessa on syöty perunavelliä, pinaattikeittoa ja puuroja vaikka kuinka kauan ilman, että niitä olisi erikseen pidetty kasvisruokina. Tai, ah niin ihanat, uuniranskalaiset. Kasvisruokaa nekin, miten ihanaa! Yksi muutosta kaipaava asia, johon usein sekä media että iso osa meistä kuluttajista kompastuu, onkin kahtiajako: puhutaan ruoasta ja kasvisruoasta. Aivan kuin kasvisruoka olisi jokin kummajainen. Kahtiajaon sijaan voitaisiin puhua vain ruoasta. Ehkä joku ennakkoluulo kasvisruokaa kohtaan hälvenisi.


Sopivasti juuri tänään WWF on julkaissut ilmastoystävällisen ruokasuosituksen, jonka mukaan ruokavalion tulisi koostua pääsääntöisesti kasviksista . Lisäksi ilmastoystävälliseen ruokavalioon mahtuu kotimaista, kestävästi pyydettyä kalaa, lasi maitoa tai pari siivua juustoa päivässä, broileria muutaman kerran viikossa ja punaista lihaa korkeintaan kerran viikossa. Tämä on minulle haastavin: korkeintaan kuusi kananmunaa kuukaudessa. Mutta mahdottomuuksiin ei tarvitse ilmaston puolesta taipua. Eikös me tähän pienin askelin pystytä?

Jos ja kun olet huolissasi ilmastosta, näytä se! Lauantaina 30.3.2019 klo 20.30–21.30 järjestettävä Earth hour on valomerkki ilmaston puolesta. Tänä vuonna teemana on maailman suurin kynttiläillallinen. Sammuta siis turhat valot ja näytä, että kannat huolta ja vastuuta. Voit valmistaa illalliselle – tai iltapalalle – vaikka tätä keittoa tai mitä tahansa ilmaston kannalta vastuullista ruokaa. Listasin alle muutaman blogista löytyvän maistuvan ja helpon kasvisruoan.ReseptiAasialainen bataattikeitto

neljälle

 • 1 keskikokoinen bataatti
 • 2–3 perunaa
 • 2 rkl rypsi- tai oliiviöljyä
 • 1 prk (4 dl) kookosmaitoa
 • 6–8 dl vettä tai kasvislientä
 • 1–2 rkl thaimaalaista punaista currytahnaa
 • limetin mehua
 • suolaa tarvittaessa

 1. Kuumenna uuni 200 asteeseen.
 2. Kuori ja lohko perunat ja bataatit. Sekoita öljy lohkoihin.
 3. Paahda juureslohkoja noin 25 minuuttia eli kunnes ne ovat saaneet hieman väriä ja ovat liki kypsiä.
 4. Kuumenna kattilassa kookosmaito ja kasvisliemi. 
 5. Lisää paahdetut juurekset ja currytahna.
 6. Anna kiehua hiljalleen noin 10 minuuttia. 
 7. Soseuta ja mausta limetin mehulla ja tarvittaessa suolalla.

7 kommenttia

Sari kirjoitti...

Tuo on muuten totta, että ”keittiössä” on helppoa (helpointa) tehdä niitä konkreettisia muutoksia.
Ja yhdyn täysin siihen, että tuo turha kahtia jaottelu ruoan ja kasvisruoan välillä voitaisiin jo unohtaa. Ruokaahan se on siinä missä muukin :)
Mutta, apua.. kuusi kananmunaa kuukaudessa?! Tekee tiukkaa kyllä minullekkin. Voisin helposti jättää punaisen lihan ruokavaliosta, mutta munien vähentäminen onkin sitten asia erikseen.

Anonyymi kirjoitti...

Reseptissähän on melkein kaikki tuontituotteita, vaikka tavoitteena on valmistaa ilmastoystävällinen ateria!

Anonyymi kirjoitti...

Mietin ihan samaa kuin anonyymi kommentoija. Tässä oli hieno ajatus, mutta käytetääs lähempää tuota tavaraa, jookos! Esim. kotimaista kurpitsaa jne. -Elina

Anonyymi kirjoitti...

Mielellään kuulisi bloggaajalta vastauksen miksi tällainen resepti, kun ei tämä nyt aiheeseen sovi. Ei tuontiraaka-aineet ilmastoystävällisiä ole.

Unknown kirjoitti...

Kunhan bataattia viljellään Suomessa, niin silloin tämökin soppa on ympäristöystävällistä! Lähiruokaa, lähiruokaa! Tein minäkin keittoa, jossa oli bataattia, sipulia, porkkanaa, perunaa, purjoä. En ajatellutkaan siinä mitään ympäristöasioita.
Kannattaa miettiä, mikä on oikeasti ilmastolle hyödyksi.

Hannele kirjoitti...

Kiitos kommenteistanne. Kiva kuulla, että ilmastoystävällinen syöminen on teillekin tärkeää! Tuotte esiin hyvän kysymyksen. Kun tarkastellaan vain kasviperäistä tuotantoa, Suomessa tuotettu on paremmin perusteltavissa. Kuitenkin kun verrataan eläinperäiseen ruokaan, eri puolella maailmaa tuotettujen kasvisten ympäristövaikutusten erot ovat pieniä. Suomalaiset kuluttavat paljon eläinperäistä ruokaa, ja tuon kulutuksen vähentämisessä on suuri potentiaali vähentää ilmasto- ja ympäristövaikutuksia. Siksi Earth Hourissa kiinnitetään huomiota tapoihin vähentää ensisijaisesti lihankulutusta ja kannustetaan kokeilemaan rohkeasti erilaisia kasvisruokia. Minulle on myös tärkeää, että käytän hyödyksi niitä raaka-aineita ja mausteita, joita kaapissa sattuu olemaan. Siksi tämän keiton makumaailmaksi valikoitui aasialaiset maut. Keiton voi bataatin sijaan tehdä porkkanasta ja perunasta tai vaikka kotimaisesta myskikurpitsasta.

Hannele kirjoitti...

Samaa mieltä, Sari! Kotona syön hyvin vähän punaista lihaa, eikä sen kokonaankaan poisjättäminen olisi iso juttu. Mutta kananmunista olisi kyllä paljon vaikeampi luopua!

Sisällön tarjoaa Blogger.